Ülkelerin 5G öncesi ve sonrası internet hızları listelendi! Türkiye kaçıncı sırada?

Ülkelerin 5G öncesi ve sonrası internet hızları listelendi! Türkiye kaçıncı sırada?
Tüm dünyada giderek yaygınlaşan 5G teknolojisinin hangi ülkede ne kadar etki ettiğini gösteren bir liste hazırlandı. Türkiye kaçıncı oldu?

Türkiye 49. sırada

ShiftDelete - Çok uzun bir süredir hayatımızda olmasa da 5G, bir buçuk yıldır dünyada hızla yayılmaya devam ediyor. Mobil ağ deneyimini ölçme konusunda uzmanlaşmış bağımsız bir mobil analitik şirketi olan Opensignal, 5G’nin mobil telefon hızlarını nasıl geliştirdiğini gösteren bir rapor hazırladı. Bu rapor aynı zamanda 5G’nin ne kadar geniş bir kitleye hizmet ettiğini de gösteriyor. Hazırlanan listede Türkiye kaçıncı sırada? 

5G, Türkiye’de mobil internet hızını 1.5 kat artırdı

Dünyanın dört bir yerinde mevcut olan 5G, neredeyse her bölgeye ulaştı. Bu şekilde yüksek hız ve daha az gecikmelerle daha kaliteli bir mobil internet deneyimi mümkün olmaya başladı. 2019’un sonlarında yaygın kullanımı başlayan 5G sayesinde bazı ülkelerde yüksek hız artışı olurken, bazı ülkelerde ise bu artış daha az gerçekleşti.

Öncelikle Opensignal’in hazırlamış olduğu raporda yer alan listenin ilk sırasında Güney Kore yer alıyor. Yeni nesil ağ bağlantısından önce Güney Koreli mobil kullanıcılar 52.4 Mbps internet hızı alıyordu. 5G’nin ardından ise bu rakam 129.7 Mbps‘e ulaşarak Güney Kore’yi ilk sıraya taşıdı.

Kanada‘nın mobil internet hızı 42.5 Mbps‘ten 64.1 Mbps‘e çıkarak ülkeyi listede 4. sıraya yerleştirdi. İngiltere, 21.7 Mbps‘ten 39.7 Mbps‘e yükselen internetiyle 24. sırada yer alırken ABD, 21.3 Mbps‘ten 37 Mbps‘e çıkarak 30. sıraya ismini yazdırdı.

Türkiye ise 5G internet bağlantısına kavuşmadan önce 17.1 Mbps internet hızı alıyordu. Yeni nesil ağ bağlantısına kavuşmasının ardından bu sayı 24.6 Mbps‘e yükseldi. Bu artış, bir önceki hızın 1.5 katına tekabül ediyor ve Türkiye’yi bu listede 49. sıraya yerleştiriyor.

5G, her ne kadar gelişmiş ve yayılmış bir ağ bağlantısı olsa da, henüz gelişme aşamasında olduğundan bu rakamlar elbette ileride değişebilir. Neredeyse tüm bölgeler şu anda 5G standardının Sürüm 15 olan ilk sürümlerini kullanıyor. Fakat bu sabit kalmıyor ve birkaç yılda bir 3GPP, mobil operatörler için bağlantı deneyimini geliştirmekte kullanabilecekleri yeni teknolojilerin oluşturulmasını sağlıyor.