Türkiye’de 5 yıl içinde bin 134 kadın katledildi

Türkiye’de 5 yıl içinde bin 134 kadın katledildi
Kadına yönelik şiddet, alınan tüm önlemlere rağmen gittikçe artıyor. 2015’in ilk 10 ayında 235 kadın çeşitli gerekçelerle öldürüldü. Kasım ayında 24 gün içinde ise 20 kadın canından oldu

Türkiye’de kadın cinayetleri hız kesmiyor. Her yaştan kadınlar, babaları, kardeşleri, eşleri, sevgilileri ve hatta hiç tanımadıkları erkekler tarafından dövülüyor, yaralanıyor, öldürülüyor. Son olarak 23 Kasım’da açıklanan rakamlara göre 1 Ocak 2015’ten bu yana 255 kadın öldürüldü. Kadınların tayt giymeleri, yüksek sesle gülmeleri, kırmızı ruj sürmeleri hatta çok yıkanmaları bile şiddete uğramaları için gerekçe sayılıyor. Karşılığında erkekler takım elbise giydikleri, mahkemede terbiyeli tavırlar takındıkları için cezaları hafifletiliyor, suçları affediliyor.

Faillerin çoğu eşleri

‘Kadın Cinayetleri’ adlı internet sitesinde 2010-2015 yılları arasında medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin bir derlemesi yer alıyor. Ceyda Ulukaya tarafından, bianet.org’un her ay yayınladığı Erkek Şiddeti Çetelesi temel alınarak hazırlanan haritaya göre, söz konusu tarihler arasında medyaya yansımış kadın cinayeti sayısı bin 134. Öldürülenler arasında daha 1 yaşını doldurmamış kız çocukları da var (failleri babaları), 84 yaşında bir kadın da (faili tanıdığı bir erkek). En çok öldürülenler ise 26-40 yaş grubundaki kadınlar. Bahaneler arasında “erkeğin hizmet beklentisi” de var, namus ve töre de, kıskançlık da. Faillerin yüzde 43,5’i öldürülen kadınların kocaları, yüzde 10,1’i erkek arkadaşları.

Maalesef cezasız kalıyor

Cinayetler sonucunda faillerin 666’sı yakalanmış, 158’i teslim olmuş, 187’si intihar etmiş, 47’si intihar girişiminde bulunmuş, 7’si ise ölmüş. 69 failin başına ne geldiği ise maalesef hâlâ bilinmiyor. Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi, evlenme teklifini kabul etmeyen TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz’ı 16 bıçak darbesiyle öldüren Orhan Munis’in bu suçu tasarlayarak işlemediğine kanaat etti. Mahkemeye göre, sanık, Kaçmaz’ı ‘tutku derecesindeki aşırı sevgiden kaynaklı duygusallığın etkisiyle ve ruh halinde yarattığı hiddetle’ öldürdü kararını verince ceza da ‘tasarlayarak öldürme’nin karşılığı olan ağırlaştırılmış müebbet yerine müebbet oldu; sanık, 30 yılı aşkın süre kesintisiz hapis yatmaktan kurtuldu. Uşak’ta Mehmet Gündoğdu ayrıldığı eşi Sevim Gündoğdu’yu 24 Ekim 2013’te 3 bıçak darbesiyle öldürdü. Savcı, ‘kasten adam öldürmek’ten ceza istedi. Hakkındaki mütalaayı reddeden Gündoğdu, “Emsal olaylarda kadının giydiği streç kıyafet indirim nedeni sayılırken, eşimin beni aldattığını söylemesi neden indirim nedeni olarak kabul edilmemektedir” dedi. Mahkeme, Gündoğdu’yu indirimsiz ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırdı.

 

Şİddete karşı birlik oldular

MHP Kayseri İl Kadın Kolları Başkanı Serap Şule Kalın, Türkiye’de son 7 yılda kadına şiddetin yüzde 1400 oranında arttığını açıkladı. Kalın, 25 Kasım’ın Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü olduğunu belirterek, “Resmi rakamlara göre son yedi ayda 226 kadın öldürülmüş ve kadına yönelik cinsel saldırı suçlarında son 5 yılda yüzde 30 artış meydana gelmiştir” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya,25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin her geçen gün giderek arttığını savundu.

Çözüm üretilmeli

Akkaya: “Hiç kuşkusuz kadına yönelik şiddet açısından kadın cinayetleri, birincil öneme sahip bir konumdadır ve bu sorunun çözümü için hiç vakit kaybedilmeksizin TBMM’deki bütün partilerin bir araya gelerek kalıcı ve gerçekçi çözümler üretmesi gerekmektedir” değerlendirmesini yaptı. Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Av. Nevin Canbaz, “Medyaya yansıyan haberlere göre 2015’de Ekim ayına kadar erkekler, 236 kadını, boşanmak istediği için veya evlenmek istemediği için öldürdü. 15 kadın ve kız çocuğuna tecavüz edildi, 5 kadın ve kız çocuğuna zorla fuhuş yaptırıldı, 29 kadın yaralandı, 6 kadın ve kız çocuğuna cinsel tacizde bulunuldu. Öldürülenler arasında katili hakkında 3 kez koruma kararı çıkartmış olan da vardı” dedi.