ABD ve Rusların derdi Suriye’yi paylaşmak

ABD ve Rusların derdi Suriye’yi paylaşmak

Türkiye Emekli Subaylar Derneği Başkanı Emekli Hava Korg. Erdoğan Karakuş, “ABD, Fırat’ın batısı, Rusya doğusu için mücadele ediyor. 98 kilometrelik bu alan Türkiye için hayati öneme sahip. ABD ve Batı, bölgedeki krizi aşmak için Türkiye’yi öne sürüyor” dedi

‘Rusya ile ABD, Suriye’yi paylaşamıyor’

TESUD Başkanı Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, NATO’nun Türkiye’ye hava desteğini artırmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Karakuş, “Bölgede ortam çok gergin. ABD, Fırat’ın batısı, Rusya ise doğusu için mücadele ediyor. Biz ise yanlış politikalar nedeniyle krizin ortasında kalmış durumdayız” dedi. Terör örgütü IŞİD’in elinde bulunan 98 kilometrelik alanın çok önemli olduğunu ifade eden Karakuş, bu bölgenin ABD ve Rusya arasında paylaşılamadığını söyledi. TESUD Başkanı Karakuş açıklamasında şunları kaydetti: “Rusya ile yaşanan uçak krizinden sonra gerilimi tırmandırıcı açıklamalar devam ediyor. IŞİD’in elinde bulunan alana herkes gibi Rusya da el atmak istiyor. O nedenle bu bölgeyi Rusya’ya kaptırmak istemeyen NATO, Türkiye’ye desteğini artırdı. Bu 98 kilometrelik alan Türkiye için artık hayati öneme sahip. Eğer o bölgeyi PKK/PYD ele geçirirse Türkiye’nin işi zor olur. Rusların asli amacı bu konuda Lazkiye civarından ilerleyip Fırat’ın batısına kadar alanı elde etmek. Onun için sürekli Türkmen bölgesine saldırıyor. Çünkü orası Ruslar için tek engel. O bölgeyi aşarak Afrin’de bulunan PYD’ye ulaşmak niyetindeler. Daha sonra onları da kullanarak  bölgede kanal açmayı amaçlıyorlar.”

NATO devreye girdi

Buna ABD’nin de bir şey diyemeyeceğini ifade eden Karakuş, “Çünkü onlar da ’PYD’yi destekliyorum’diyor. Esas hâkimiyet savaşı bu noktada yaşanıyor. Fırat’ın doğusuna ABD, batısı da Rusya sahip olmak istiyor. Bu durumda NATO, Rusya’nın etkisini azaltmak için devreye giriyor” dedi. Erdoğan Karakuş, Türkiye üzerinden ABD ve Rusya gibi ülkelerin aracılı savaş yürüttüğüne dikkat çekti. “Elinizde maşa varken ateşi ellemezsiniz” diyen Karakuş, “Mümkün olduğu kadar hava gücüyle destek vererek bunu yapmaya çalıyorlar. Şu an için bölgede herkes birbirini tartıyor” şeklinde konuştu. ABD ve Batı’nın bölgede yaşanan krizi aşmak için Türkiye’yi öne sürüldüklerini dile getiren Karakuş, Kuzey Suriye’de ABD ve İsrail’in kendilerine bağlı Kürt devleti kurmak istediğini vurguladı.