Türkiye'de cüzdan başına 2 kredi kartı

Türkiye'de cüzdan başına 2 kredi kartı
BKM’nin açıkladığı verilere göre Eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye’de 57,7 milyon adet kredi kartı, 114,7 milyon adet banka kartı kullanılıyor. BKM verileri kredi kartı sahiplerinin cüzdanlarında ortalama iki kredi kartı taşıdıklarını gösteriyor.

Banka kartları ve kredi kartları ile Eylül ayında toplam 49 milyar TL’lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 44,5 milyar TL’si kredi kartları ile yapılırken, 4,5 milyar TL’sinde banka kartları kullanıldı. Önceki yılın aynı dönemine göre banka kartı ile ödemeler yüzde 33, kredi kartı ile ödemeler ise yüzde 8 oranında arttı.

HER CÜZDANDA İKİ KART

Türkiye’de yaklaşık 22 milyon kişinin kredi kartı bulunuyor. Toplamda 54,4 milyon bireysel kredi kartı bulunduğu, bunların da 4,9 milyonunun sanal kart olduğu göz önüne alındığında Türkiye’de kredi kartı sahiplerinin, cüzdanlarında ortalama 2,25 kredi kartı taşıdığı ortaya çıkıyor. BKM Genel Müdürü Dr. Soner Canko, “Bu değer, kart sahiplerinin sağlık gibi acil ihtiyaçlar veya planlanmamış olası yüksek tutarlı ihtiyaçlar için tedbir amaçlı olarak ilave kart taşıdığını, ihtiyaç duymadığı fazla kartları ise kullanmadığını gösteriyor” dedi.

KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE

Türkiye’de yaklaşık 56 milyon olan yetişkin nüfusun yüzde 40’ının bir ya da birden fazla kredi kartı bulunuyor. Bu da her beş yetişkinden ikisinin kredi kartı sahibi olduğu anlamına geliyor. Kredi kartı ile ödeme alışkanlığının kayıt dışı ekonomiyle mücadeledeki etkisine vurgu yapan BKM Genel Müdürü Canko, “Geçen yılın aynı döneminde yüzde 38 olan bu oranın yüzde 40’a çıkması, ödemelerin kayıt altına alınması ile ülke ekonomisine olan katkısı dikkate alındığında olumlu bir gösterge olarak göze çarpıyor. Ancak kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında kart sahipliğinin artırılması konusunda daha fazla yol kat etmeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

 KREDİ KARTIYLA BORÇLANMA SEVİYESİ AYNI

BKM’nin açıkladığı verilere göre Eylül ayında 35,6 milyar TL bireysel kredi kartı harcaması yapıldı. 22 milyon kişinin kredi kartına sahip olduğu göz önüne alındığında kişi başı ortalama harcama tutarı bin 616 TL olarak gerçekleşti. 2015 Eylül verilerine göre kişi başı ortalama harcama tutarının bin 591 TL olduğu dikkate alındığında aylık ortalama harcama tutarının aynı seviyelerde kaldığı görülüyor. Verilere göre Eylül itibarıyla bireysel kredi kartı bakiyesi 82 milyar TL tutarında. İleriki dönem taksitleri de içeren bu tutar göz önüne alındığında kişi başına borçluluğun 3 bin 727 TL olduğu görülüyor. 2015 yılının aynı döneminde 3 bin 677 TL olan bu tutar dikkate alındığında kişi başına borçluluğun da aylık ortalama harcama tutarı gibi aynı seviyede kaldığı görülüyor. BKM Genel Müdürü Canko, “Hem bireysel kredi kartı ortalama harcama tutarının hem de kişi başı kredi kartı borcunun önceki yıla göre aynı seviyede kaldığı göz önüne alındığında, kartlı ödeme sektörü büyümesinin kart kullanıcılarının daha çok harcamasıyla değil sisteme yeni giren kullanıcılarla gerçekleştiği görülüyor” açıklamasında bulundu.

TİCARİ KREDİ KARTLARI

BKM’nin açıkladığı verilere göre Eylül ayı sonunda Türkiye’deki 57,7 milyon kredi kartının 3,3 milyon adedini ticari kredi kartları oluşturuyor. Önceki yılın aynı dönemine göre kıyaslandığında ticari kredi kartı sayısında yüzde 5 oranında artış görülüyor.