Türkiye’deki döviz krizini tırmandıracak gelişme. ABD Kongresine sunuldu

Türkiye’deki döviz krizini tırmandıracak gelişme. ABD Kongresine sunuldu
ABD Kongresi mali kriz uyarısı verdi. ABD’nin para politikasında sıkışmaya gitmesinin sinyalleri verilirken krizin Türkiye’yi de etkilemesi bekleniyor. ABD’de 2015’deki faiz artışları Türkiye’nin 2018’de kur krizine girmesine neden olmuştu.

The New York Times''ın aktardığına göre, 2020''de milli gelirin yüzde 14,9''una ulaşarak 1945 yılı sonrasındaki en yüksek orana erişen federal bütçe açığının 2021''de yüzde 10,3''e gerilese de yüksek seviyelerde kalmaya devam etmesi bekleniyor.

ABD''de borçluluk oranı hızla artarken Kongre''den "mali kriz riskinde artış" uyarısı geldi.

Uzun vadede faizlerin de artması ve yaşlanan nüfusun sağlık harcamalarının artmasıyla federal borç sorununun büyüyebileceğine dikkat çeken ofis, "Artan borç yükü, bir mali kriz riskini artırabilir ve enflasyondaki yükselişle beraber ABD dolarına güvenin azalması, kamu ve özel için finansman maliyetlerini artırabilir" dedi.

2018’DE TÜRKİYE’Y ETKİLEMİŞTİ

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 2013 sonrasında kademeli olarak para politikasında sıkılaşmaya gitmesi ve 2015 sonrasında gelen faiz artışları, Türkiye’nin 2018’de kur krizine girmesinde etkili olmuştu.

Bu durumu değerlendiren uzmanlar ise benzer bir dalgalanmanın yeniden yaşanabileceği uyarısında bulundu.