Türkiye'den 'Alman heyet' açıklaması

Türkiye'den 'Alman heyet' açıklaması
Türkiye'nin, İncirlik’teki NATO üssüne resmi ziyaret planlayan Almanya'ya izin vermemesinin yankıları sürüyor. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Siyasetçilerin İncirlik'e ziyaretini uygun görmüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu, Ankara'da Malta Dışişleri Bakanı George Vella ile düzenlediği ortak basın toplantısında şunları söyledi:

- İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetler gelebiliyor, askeri olmayanların özellikle siyasetçilerin İncirlik'e ziyaretini uygun görmüyoruz. Olayın özü budur. Eğer askeri teknik ekip Almanya'dan gelmek isterse burada da zaten konuşlu askerleri var ama onun dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz, son derece net.

- AB'den beklentimiz bundan sonra atılacak adımları konuşmak; bugünün şartlarında terörle ilgili kanunlarda herhangi bir değişiklik yapamayız… Diğer konularda adım atarız.

- Biz de AB'nin çifte standardı ve Türkiye karşıtlığı nedeniyle baskı altındayız; halkdurumu gözden geçirmemizi istiyor.

- Türkiye, (AB ile) müzakereler tamamladıktan sonra tabii ki halka soracak, halkımıza soracağız. Biz gücümüzü milletimizden, halkımızdan alıyoruz. Bu tıkanma olduğu zamanlar için de geçerli. Şu anda müzakere süreci eğer tıkanırsa, Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi de halkımıza gayet sorabiliriz.

- Suriye rejimi ile işbirliği yapmamız mümkün değil, bu yöndeki iddialar doğru değil.

HEYET KRİZİ

Alman Federal Meclisi’nin 2 Haziran'da, 1915 Olayları'nı ‘Ermeni Soykırımı’ olarak kabul etmesinin ardından gerilen Türkiye ile Almanya ilişkilerinde son olarak damilletvekili krizi çıkmıştı.

Türkiye, gelecek ay İncirlik’teki NATO üssüne resmi ziyaret planlayan Federal Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe ve bir grup Alman milletvekiline izin vermemişti.

Dün konuyla ilgili Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerine bilgi veren Korgenaral Dieter Warnecke, Türkiye’nin tutumunun Federal Meclis’in aldığı soykırım kararıyla ilgili olduğunu söyledi. Türkiye’nin ziyaret yasağı milletvekilleriyle birlikte Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’e vekaleten İncirlik Üssünü ziyaret edecek Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ralf Brauksiepe’ni de kapsıyor.

ALMANYA TEPKİLİ

Türkiye’nin milletvekillerinin resmi ziyaret talebine izin vermemesi Almanya Federal Savunma Bakanlığı’nın tepkisini çekti. Bakanlık sözcüsü, NATO partneri bir ülkenin aldığı tutumun doğru olmadığını belirtirken, “Ziyaret yasağı ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için çaba harcanıyor” dedi.

"PROVOKASYON"

Hırıstiyan Sosyal Birlik Partisi'nin (CSU) Federal Meclis dış ve güvenlik politikaları sözcüsü Florian Hahn, Ankara'nın tavrını eleştirerek, "Bu, her türlü siyasi mantıktan uzak, NATO müttefiği bir ülkeye karşı sorumsuzca davranıştır" dedi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'nin tavrını "hesaplanmış provokasyon" olarak tanımlayan Hahn, bunun Almanya'nın güvenlik politikalarını etkilediğini söyledi. CSU sözcüsü Hahn, "Tornado keşif uçaklarını konuşlandırabilmek için Ürdün'deki Amman hava üssü olmak üzere alternatif yer arayışına girmeliyiz" ifadelerini kullandı.

"UYGUN BİR KARŞILIK VERİLMELİ"

Eski Savunma Bakanı Franz Josef Jung da "Mitteldeutsche Zeitung" gazetesine yaptığı açıklamada Türkiye'ye tepki gösterdi. Hıristiyan Demokrat Birlik partisi (CDU) mensubu Jung, "Türkiye'ye tarafımızca uygun bir karşılık verilmelidir" dedi.

Bild gazetesine konuşan Yeşiller Partisi'nin savunma politikaları uzmanı Tobias Lindner ise Alman hükümetini İncirlik'te askeri üs kurma planından vazgeçmeye çağırdı.