Türkiye’den gıda ihracatı Avrasya’yı kapsayacak

Türkiye’den gıda ihracatı Avrasya’yı kapsayacak
Yeni ithalat bağlantısı için Ankara’ya gelen Rus heyet süt, yumurta, tavuk eti, balık sevkıyatı için anlaştı. Heyet başkanı, “Türkiye’de gıda sanayisi üreticileri için kapımızı açıyoruz” dedi.

Rusya Federasyonu ile Türkiye arasında gıda ihracatının genişletilmesine yönelik ön görüşmelerin başladığı, heyetler arasındaki görüşme sonuçlarına göre Türkiye’nin sadece Rusya’ya değil, Avrasya gümrük birliği üyesi ülkelere de gıda ihracatı yapmış olacağı bildirildi. 

Süt, yumurta, tavuk 
Ukrayna krizi nedeniyle kendisine yaptırım uygulayan Avrupa Birliği ve ABD ile ambargoları destekleyen Norveç, Kanada ve Avustralya’dan gıda ithalatını yasaklayan Rusya, bu ürünlerin Türkiye’den temini için ilk adımı attı. Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi (Rosselhoznadzor) Başkan Danışmanı Aleksey Alekseyenko ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil’in başkanlık ettiği heyetler Ankara’da bir araya geldi. Alekseyenko, Rusya piyasasına yeni Türk gıda ürünlerinin girişi için anlaştıklarını belirti. Türkiye’den ithal edilecek ürünlerin federasyon üyesi diğer ülkelere geçeceği için çok büyük bir pazarın söz konusu olduğunu belirten Alekseyenko, daha önce Rusya’ya ihraç edilmemiş yeni ürünlerin de gündeme alınabileceğini kaydetti.

‘Stratejik bakacağız’
Alekseyenko, “Süt, yumurta, tavuk eti, balık, damızlık hayvanlar ve başka gıda ürünlerinin sevkıyatı söz konusu. Türkiye’de gıda sanayisi üreticileri için kapımızı açıyoruz. Gerisi Türk işadamlarına kalmış” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katıldığı Tarım Ürünleri İhracatı Değerlendirme Toplantısı’nda da Rusya’ya gıda ihracatının artması için yapılan görüşmeler gündeme geldi. Rusya’nın Türkiye’den 1.8 milyar dolar civarında gıda ithalatı yaptığını anlatan Eker, “Biz bu meseleye stratejik bakmak durumundayız” diye konuştu. Diğer pazarların da dikkate alınarak ilave tedarik yapıp yapılamayacağını araştıracaklarını belirten Eker, sektörün görüşünü de alacaklarını kaydetti.
Öte yandan Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkoviç, bir Rus TV kanalına verdiği demeçte balık ve su ürünlerini Norveç yerine aralarında Türkiye’nin de olduğu ülkelerden temin edeceklerini belirtti. Rusya Tarım Bakanı Nikolay Fyodorov da Türkiye’den öncelikli olarak sebze, meyve ve geleneksel tarım ürünleri ithalatını artırmak istediklerini söyledi.