Türkiye’den IŞİD’e militan devşiriliyor

Türkiye’den IŞİD’e militan devşiriliyor
Ankara’nın Hacıbayram mahallesini örnek veren gazete, “Bu mahalle, geçen yıl boyunca IŞİD’in militan devşirme merkezi haline geldi” diye yazdı

Türkiye’nin özellikle Adıyaman, Mardin, Diyarbakır, Kırşehir, Konya, İzmit, Bingöl, Ankara ve İstanbul illerinden çok sayıda kişinin radikal İslamcı IŞİD’e katıldığı haberleri yerli yabancı birçok yayın organında yer alırken, Amerikan New York Times gazetesi, Türkiye ’den IŞİD’e katılımın yüksek olduğunu yazdı.  “Türkiye’den IŞİD’e sabit bir şekilde militan akıyor” başlıklı haberde, gazetenin Ankaradaki IŞİD sempatizanları ve mağdurlarıyla görüşmelerine yer verildi. Haber özetle şöyle: “Türkiye’nin başkentinin en fakir mahallelerinden birinde, gençliğinin çoğunu uyuşturucu bağımlısı olarak geçiren Can, on çocukluk arkadaşıyla dünyanın en aşırı uç cihatçı örgütüne katılmak amacıyla Suriye’ye gittiğinde kaybedecek fazla bir şeyinin olmadığını düşünmüş. 27 yaşındaki Can, Suriye’nin Rakka kentindeki IŞİD’in eğitim kampında 15 gün kaldıktan sonra bir savaş birimine gönderilmiş. Bu sürede iki kişiyi öldürmüş ve halka açık bir infaza katılmış. IŞİD militanları Can’a, bir adamı canlı canlı gömdükten sonra tam anlamıyla bir IŞİD savaşçısı olduğunu söylemişler.”  Can, “Herkes, ’Allahu Ekber diye bağırıyordu ve bu size, kandan korkmadan veya dağılan bağırsaklardan iğrenmeden düşmanı öldürmek için güç veriyor” dedi.

Militan kaynağı
Örgütün en büyük militan kaynağı, NATO üyesi komşusu Türkiye. Uzmanlar, IŞİD’in yükselişinde kritik rol oynadığını ifade ediyor. Türkiye, isyancıların Esad’ı kolaylıkla devireceğine inandı, ancak savaş ilerledikçe aşırı uç örgütler yaşanan kaostan yararlanmaya başladı. Ankara’nın Hacıbayram mahallesi, geçen yıl boyunca IŞİD’in militan devşirme merkezi haline geldi. Hacıbayram’da yaşayanlar, en az 100 bölge sakininin IŞİD savaşçısı olmak için Suriye’ye gittiğini söyledi. Mahalle muhtarı Arif Akbaş, “Tüm bunlar, uzun, kaba sakallı bir yabancının mahallede belirmesiyle başladı” sözleriyle mahallede IŞİD’in nasıl var olduğunu anlattı.