Türkiye'nin geleceğine borç devri

Türkiye'nin geleceğine borç devri
AKP iktidarının kamu kurumlarını tek tek devretmeye başladığı Varlık Fonu’na yönelik eleştiriler sürüyor. MHP Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Kalaycı, dünyada bunların örneklerinin olduğunu ancak arada farkların bulunduğunu belirtti.

Fatih ERBOZ / Yeniçağ 

Kalaycı, “Dünya ülkeleri, Refah Fonu ya da bizde olduğu gibi Varlık Fonu adı altında bir takım fonlar kurdu. Bu fonlar harcaması ile geliri arasındaki fark fazla olan ülkelerin geleceğe dönük kazanma amacıyla kurduğu fonlar. Bizde bu anlayış geleceğe sadece borç bırakır” dedi.

Burada dikkat edilmesi gereken konunun, bu fonu kuran ülkelerin gelir fazlalarının olması olduğuna vurgu yapan Kalaycı şunları kaydetti: “Yani bir ülkenin fazla geliri var, cari fazlası var ya da petrol, doğal gaz, değerli madenler benzeri varlıkları var. Bu varlıkların fazladan gelirlerini bu fona aktararak değerlendiriyorlar. En basit anlatımıyla
bu. Yabancı sermaye de bunu görünce para kazanmak için geliyor.

Yani bir anlamda gelirin fazlasını harcamak ya da tutmak yerine geleceğe dönük kazanca çevirme söz konusu. Bizde böyle bir durum yok, amacından sapmasından duyulan kaygı bu.” Bu anlayışla kurulan fonun Türkiye’ye bir getirisinin olmayacağını dile getiren Kalaycı, “Eğer siz bu anlayış yerine teminat amaçlı bunu kullanırsanız o zaman anlayış farklılaşıyor. Yani bu noktada siz yabancı sermayeye gel diyeceksiniz, ayrıca benim teminatım var, bunu yapabilirsin diyeceksiniz. O zaman garanti gösteriyorsanız, gelen de bu parayı alıp gidecek. Türkiye geleceğe
borç devredecek.

Bu anlayışla Türkiye’nin bireyleri gelecekte borçlu olacak. En büyük kaygı da bu. Geleceğe borç devrederek ekonomi düzelmez” diye konuştu. MHP’li Kalaycı, Türkiye’nin ekonomik durumunun ortada olduğunu da ifade etti. Kalaycı “Yabancı yatırımcıya ne kadar teminat verseniz de yetmez. Eğer yabancı sermaye akışı olacaksa, Türkiye’ye sıcak para gelecekse sadece kurduğunuz fona bakmıyor yatırımcı. A’dan Z’ye her şeyi kontrol ediyor” dedi.