Türkiye’nin Suriye politikası çöktü!

Türkiye’nin Suriye politikası çöktü!
Türkiye’nin Suriye politikasının çöktüğünü söyleyen CHP lideri Kılıçdaroğlu, 24 Ağustos 2012’de dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan’a bölgedeki durum ve çözümü konusunda mektup gönderdiğini hatırlattı

Kılıçdaroğlu: Mektup yazarak uyarmıştım

CHP lideri, düşürülen uçakla ilgili olarak da, “Sağduyu çağrımızı yineliyoruz. Rusya ile köklü ilişkilerimiz var. Kavga iki ülkeye de zarar verir. Türkiye’nin de Rusya’nın da savaşa tahammülü yoktur” dedi. 

 

Türkiye’nin Suriye politikası çöktü!

Suriye konusunda hata üstüne hata yapıldığını belirten CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Böyle devam ederse, bedelini ülkenin tamamı öder” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ortada bir gerçek var. Türkiye’nin Suriye politikası tamamen çökmüştür” dedi. Kılıçdaroğlu, “Suriye’nin toprak bütünlüğü, federatif bir yapıya doğru süratle koşmaktadır. ‘Esadsız çözüm’ tamamen çökmüştür. Bu süreçte en büyük zararı oradaki Türkmenler gördü. Faturayı ödeyenler yine bizim soydaşlarımız. Suriye politikasındaki yanlışlıklar zinciri devam ediyor” diye konuştu. CHP Parti Meclisi (PM) toplantısının açılışında konuşan Kılıçdaroğlu, iktidarın Suriye politikasını eleştirdi. Gerek miting meydanlarında gerekse grup toplantılarındaki konuşmalarında devlet yönetiminin ne kadar önemli olduğunu ısrarla vurguladığını belirterek, sürekli devletin bilimle, akılla ve hukukla yönetilmesinin altını çizdiğini aktardı. CHP lideri, bir toplumun bu çizgiden uzaklaşıldığında kaosa sürükleneceğini öne sürerek, şunları kaydetti: “Devleti yönetenler elbette hata da yapabilirler ama dış politikayla ilgili hata yaparsanız bunun bedelini ülkenin tamamı öder.”

Sağduyu çağrısı

Dengelerin ve dostlukların iyi korunmasının da dış politikanın ana ögelerinden biri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “iktidarın Suriye politikasının yanlışlığını” en başından beri ısrarla vurguladıklarını dile getirdi. CHP lideri, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağının düşürülmesine ilişkin olarak da “Sağduyu çağrımızı yineliyoruz. Türkiye’nin çıkarlarını sonuna kadar savunuyoruz. Bölgede taraf olan devletlerin sağduyuyla hareket etmesi, başka ülkelerin sınırlarına tecavüz etmemesi, uyarıları dikkate alması gerektiği konusunda da duyarlılığımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz” dedi. Suriye politikasındaki yanlışlıklar zincirinin devam ettiğini savunan Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin, kendi sınırlarının ihlaline izin vermeyeceğini, çıkarlarını koruyacağını söyledi. Bir başka ülkenin Türkiye’nin sınırlarını, toprak bütünlüğünü ihlal etmemesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Herkes bu konuda dikkatli olmalıdır. Rusya ile köklü ilişkilerimiz var, tarihten gelen ilişkilerimiz de var, bugün de köklü ilişkilerimiz var. Biz nasıl kendi ülkemizin yöneticilerine sağduyu öneriyorsak, Rusya’nın yöneticilerine de sağduyu öneriyoruz.” 

PYD masaya oturacak

Suriye’de herkesin kazandığı ancak Türkiye’nin kaybettiği bir noktaya gelindiğini ileri süren Kılıçdaroğlu, en ağır bedeli Suriye’deki Türkmenlerin ödediğini ifade ederek şöyle dedi: “Plansız, programsız, dünya dengelerini okumadan, ‘Ben her şeyi bilirim, yaparım, ben dünyanın merkezindeki adamım’ diye yola çıkarsanız, Orta Doğu’nun şamar oğlanı haline gelirsiniz, sizi kapıda bekletirler. En büyük endişem, Suriye sorununun çözümünde PYD masaya oturacak, Türkmenler de acaba masaya oturacak mı? Bu gerçeğin altını bütün millete havale ediyorum. ‘Sınırımızı ihlal etti’ diye Rusya’nın uçağını düşürdük. Peki bu tabloyu kim yarattı? Bu tablonun asıl sorumlusu kim? Türkiye’yi Orta Doğu bataklığına sürükleyen kim? Bu soruların cevaplarını her vatandaşım, vicdanında kendisine sorsun.”

 

Herkesin zihni net olsun

CHP PM dün Kemal Kılıçdaroğlu’nun başkanlığında parti genel merkezinde toplandı. Toplantıda konuşan Kılıçdaroğlu, “Partinin sağ politik çizgiye kaydığı yönündeki eleştiriler kabul edilemez. Partimizin belli ilkeleri, programı ve tüzüğü var. Bu doğrultuda politikalarımızı belirliyoruz. Parti politikaları belirlenirken ve uygulanırken net bir tavır ortaya koyuyoruz. Zihnimiz karışık değil. CHP’nin parti politikalarını eleştirenler de aynı netlikte olmalı” dedi. Parti Meclisi üye sayısının düşürülmesi konusundaki önerileri de değerlendiren Kılıçdaroğlu, yen PM konusunda ise  “Yeni yüzler, yeni isimler ve yeni söylemler değişim konusunda çok büyük önem taşıyor. Bu doğrultuda yapılacak değişiklikler önem taşır. Diğer konularda gereksiz tartışmalar sonuca götürmeyecektir” diye konuştu. Öte yandan CHP Kurultayının 16-17 Ocak tarihlerinde yapılması Parti Meclisi’nde karara bağlandı.