Türkiye'ye 1 Milyon Suriyeli Daha!

Türkiye'ye 1 Milyon Suriyeli Daha!
Suriye Demokratik Hareketi Başkanı ve Suriye Ulusal Konsey (SUK) Üyesi Abdulkerim Aga, Türkiye’ye göçlerin artacağına işaret ederek, “Halep'teki çatışmalardan sonra bunlar 1 milyona da ulaşabilir" dedi.

Suriye Demokratik Hareketi Başkanı ve Suriye Ulusal Konsey (SUK) Üyesi Abdulkerim Aga, daha önceden Halep'in yarısının Özgür Suriye Ordusu'nun elinde olduğunu anlattı. Son günlerde bölgedeki hava saldırılarının arttığını ifade eden Aga, “Hem de en ağır bombardımanlar bunlar. Eski rejim gibi bombardıman gibi değil, çocukları, kadınları, sivilleri herkesi vuruyorlar, halk hayatından bezdirildi.” açıklamasında bulundu. 

1 MİLYONLUK YENİ GÖÇ DALGASI

Halep’te yaşanan olaylar sonrasında Türkiye’ye göçün artacağına işaret eden Aga, “Şimdi bunlar 1 milyona da ulaşabilir. Onun için uluslararası camianın bir araya gelerek bu katliamı bitirmesi lazım. Rejim, Nubl Zahraa bölgesini birleştirerek insani yardımları, tıbbi yardımları kesmek istiyor. Bu insani yardımlar kesildiğinde başka yardım kalmayacak.” diye konuştu. 

Suriye’de 3 güce karşı savaştıklarının altını çizen Aga, batıdan PYD’nin, doğudan IŞİD’in, güneyden de rejim güçlerinin geldiğini kaydetti. Özgür Ordu'nun hepsinin abluka altında kaldığını söyleyen Aga, Suriye ordusunda savaşan 15 bin kişinin olduğunu anlattı. Aga, “Rejim planlarını yok etmek için bazı bölgelerden ordu için asker kaydırmaya çalışıyorlar. İdlip tarafından kaymalar var. Bu yol kesilirse Türkiye’nin  özgür  ordularının yeme, içme yardımları kesilecek. Sınırda 15-20 bin kişi var. İdlip tarafından 15-20 bin gelen var. Türkiye insani açıdan her türlü insani yardımları yaptı sağ olsun. Suriye insanlarına kucağını açtı, yemeğini verdi” diye anlattı.

Batı ülkelerine seslendiklerini belirten Aga, en kısa zamanda dramın bitirilmesini istediklerini vurguladı. Aga, “Bu sizin tayin ettiğiniz rejimin bir an önce bitmesi için baskı yapın. Aracı bir devlet kurulsun. Ama maalesef bunlar Suriye’nin rezil olmasını istiyor. Oradan bazı insanları, iş gücü olarak kabul etmeye çalışıyorlar. Bizim her gün insanlarımızın denizde boğulmasının umurlarında değil, bunlar sadece sayı sayıyorlar. Dünyanda olmayan bir dramı devam ettiriyorlar.” dedi.

‘HER TARAFTAN SALDIRIYORLAR’ 

Suriyeli Türkmenlerin ne yapacağını şaşırdığını kaydeden Aga, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ IŞİD bir taraftan, Rusya bir taraftan.. yani insanlar yemek mi yiyecekler ölümden mi kaçacaklar nasıl yapacaklar. Durum çok vahim. Bizim bu acılarımızı kimse paylaşmıyor. Sadece Türkiye paylaşıyor. Oradan göç etmemeye çalıştı. Orada yerlerinde durmaya kaldı. Suriye’de en çok katliam yapan aslında İran. İran kendi taraftarlarını Suriye’ye katliam yapmaları için gönderdi. Bu şekilde orada katliam yapıyorlar. Suriye’yi yok etmek için dünya alem hepsi bir işbirliği yapıyor."