İktidardan Bulgaristan vatandaşlarına kıyak. TL eriyince Türkiye Bulgaristan'ın indirim sepeti olmuştu

İktidardan Bulgaristan vatandaşlarına kıyak. TL eriyince Türkiye Bulgaristan'ın indirim sepeti olmuştu
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye'ye gelecek Bulgaristan vatandaşlarına turistik amaçlı ziyaretler için 90 günlük vize muafiyeti sağlanacak.

Bugünkü Resmi Gazete''de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Bulgaristan vatandaşlarının Türkiye''ye yapacakları turistik ve transit geçiş amaçlı seyahatlere kısmi vize muafiyeti sağlandı. Bulgaristan kimlik kartı bulunan kişilerin Türkiye’ye yapacakları turistik veya transit geçişi amaçlı seyahatlere 90 gün süreli vize muafiyeti sağlandı.

Öte yandan Türk lirasının Bulgar levası karşısında değer kaybetmesi nedeniyle son 1 yılda Bulgarlar Türkiye’ye adeta akın etti. 1 Bulgar levası 9,27 Türk Lirası seviyesinde bulunuyor.

90 GÜNLÜK MUAFİYET

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararda, “Bulgaristan Cumhuriyeti kimlik kartına sahip olan kişilerin Türkiye''ye yapacakları her 180 gün içinde azami 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı seyahatlerinde ve transit geçişlerinde vize muafiyeti verileceği belirtildi.

OCAK VE MAYIS’TA 944 BİN 366 BULGAR TURİST GELDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre ocak-mayıs döneminde Türkiye''yi 944 bin 366 Bulgaristan vatandaşı ziyaret etti. Bulgaristan''dan gelen ziyaretçiler, Türkiye''ye aynı dönemde gelen ziyaretçilerin yüzde 8,3''ünü oluşturdu.

TL DEĞER KAYBEDİNCE BULGARLAR TÜRKİYE’YE AKIN ETTİ

Türk lirasının Bulgar levası karşısında değer kaybetmesi nedeniyle son 1 yılda Bulgarlar Türkiye’ye adeta akın etti. Bulgarların sınır şehri olan Edirne’de alışverişlerini yaptığı görüntüler de son bir yıl içinde medyaya yansıdı. Bugün itibarıyla 1 Bulgar levası 9,27 Türk Lirası seviyesinde bulunuyor. Son 1 yılda TL leva karşısında yaklaşık 80 değer kaybetti.

ALIŞVERİŞ YAPTILAR

Türk lirası Bulgar levası karşısında değer kaybedince bulgar turistler sınır kapıları olan Kapıkule ve Pazarkule’den giriş yaparak doya doya alışveriş yapmışlardı. Meyveden Sebzeye, Gıdadan giyime, ev eşyasına kadar ve hatta araç yakıtı dâhil her türlü ihtiyacını Edirne''den karşılayan Bulgar turistler, akın akın çarşı pazara gelmeye devam ediyor. Bulgaristan’ın Haskova kentinden, Edirne’ye her hafta alışveriş için gelen Vahdet Çelik, “Türkiye’yi çok seviyoruz ve her hafta geliyoruz. Buradan çeşitli alışveriş yapıyoruz Altın dâhil her şey alıyoruz” demişti.

Bulgaristan’dan Edirne’ye alışveriş için gelen Kezban Hamdiraşit, “Bulgaristan’dan geliyoruz alışveriş yapıyoruz. Buranın insanları bize karşı çok iyiler. Hastalandık, hastane için bile buraya geldik. Bize karşı çok iyi davranılıyor” şeklinde konuşmuştu.

EDİRNE PAZARI KURDULAR, EV SATIN ALDILAR

Bulgaristan’da ucuz ürünleri takip eden bir grup Bulgar “Edirne Pazarı” grubu kurdu. Binlerce takipçisi olan grupta Bulgar kadınları nereden ne aldığını ve hangi fiyata satıldığını tavsiye niteliğinde anlatıyor. Edirne''ye gelen Bulgar ve Yunan vatandaşlar ev satın almaya başladı. Edirne''de Bulgar ve Yunanların emlak alanına yatırım yapması ile geçen yıla göre satışlar yüzde 50 oranında arttı.

"TÜRKİYE ÇOK UCUZ, HER ŞEY ÇOK GÜZEL"

Edirne’ye geldiklerini ve çok mutlu olduklarını vurgulayan Bulgaristan vatandaşı Fati Mostafamova, "Çok memnunuz. Türkiye çok ucuz geliyor bize. PCR testi kalktı çok sevindik. Her şey çok güzel, her şeyden mümkünce alıyoruz. 2 ay önce gelmiştik ve şimdi de geldik fiyatlar yine aynı. Bulgaristan’da her şey çok pahalı. Mutluyuz, insanlar çok hoş karşılıyorlar, dikkat çekiyorlar. Her şeyden memnunuz." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE''DEN ALIP BULGARİSTAN''DA SATIYORUM"

Bulgaristan’ın Filibe şehrinden gelen Halil Cambaz ise Edirne’ye zaman zaman geldiğini ve aldığı ürünleri üzerine kar koyarak Bulgaristan’da sattığını söyleyerek, “Ben 2,5''e alıp 5''e satıyorum. Ben de kazanayım bir iki leva. Çocuklarımız, torunlarımız var” demişti.

"SİZİN PARANIN DEĞERİ YOK"

Bulgaristan’ın Filibe şehrinde hemşirelik yapan Rafiye Muhtarovaise, "Bizim Bulgaristanlılar çok geliyor alışveriş yapmaya, çünkü liranız çok düştü. Bizim paranın şu an değeri var, sizin paranın değeri yok şu anda. Biz çok ucuza alıyoruz her şeyi buradan, çünkü bizim paramız çok değerli" demişti.

İlgili Haberler