Türkiye’ye gelirken büyük tehlike atlatmış!

Türkiye’ye gelirken büyük tehlike atlatmış!
İngiliz Daily Mail gazetesi, geçen hafta Türkiye'ye resmi ziyaret düzenleyen İngiltere Başbakanı Theresa May'in ciddi bir güvenlik açığı nedeniyle havada hedef haline geldiğini yazdı.

ABD’nin başkenti Washington’dan Türkiye’ye gelen May’in “May Force One” olarak anılan uçağının irtifası, yönü ve hızıyla birlikte tam olarak nerede uçtuğu Flightradar24 internet sitesinde canlı olarak yayınlandı.

Uzmanlar, uçakta bulunan uydu alıcı-vericisinin açık bırakılmasının ciddi bir güvenlik açığı olduğunu belirtirken, “bu sistemin tıpkı ABD Başkanlık uçağı Air Force One’da olduğu gibi kapatılması gerektiğini” belirtti.

Ulusal Terörle Mücadele Güvenlik Ofisi’nin eski şefi Chris Philips, söz konusu bilgilerin teröristler açısında bulunmaz nimet olduğunu söyledi. Philips bu bilginin kamuya açık olmasını “saçma ve sorumsuzluk” olarak nitelendirdi.

Normal şartlar altında askeri ve diplomatik uçuşlar, uçakların havada seyredilmesini sağlayan Flightradar24 ve benzeri sitelerden takip edilemiyor.

m1-002.jpg

Benzer bir vaka Temmuz 2015’te yaşanmış; Prens William tarafından kullanılan ambulans helikopterle ilgili ayrıntılar Flightradar24 adlı internet sitesinde yayınlanmıştı. Sonrasında bu durumun neden olabileceği tehlikeler haber verilmiş ve söz konusu bilgiler siteden hemen silinmişti.
 

m2-001.jpg

Theresa May Türkiye temasları kapsamında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Binali Yıldırım ile bir araya gelmişti. Görüşmeler sırasında Türk savaş uçağı yapımı için 125 milyon dolarlık anlaşma imzalanmıştı.