İzleme Heyeti’nden haberim yok

İzleme Heyeti’nden haberim yok
Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, İmralı’ya gideceği iddia edilen ve aralarında sanatçıların da bulunduğu İzleme Heyeti’nde yer alacak isimlerden bazılarının belli olduğunu, komitenin 5-6 kişiden oluşacağını açıklarken Recep Tayyip Erdoğan, “Benim bundan haberim yok” dedi.

Erdoğan, Ukrayna’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: 
Ne değişecek?
“Ben gazetelerde okuyorum. Böyle bir şeyden benim haberim yok. Bu olaya da ben olumlu bakmıyorum. Başbakanlığım döneminde de “Akil İnsanlar Heyeti’nden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız?” dediklerinde bunu doğru bulmadığımızı o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Bu konuda işin başından itibaren her ülkede olduğu gibi istihbarat teşkilatları bunun birinci derecede sürecin yönetenleridir. Bizler o dönemde malum temsilcileri olan siyasi partiden 3 elemanı buraya gönderdik. Yine biz gönderdik. Hükümet olarak gönderdik. Bu sayının 3’ten 5’e, 7’ye çıkması veya ayrı bir grubun oraya gitmesi neyi değiştirecek ki. Birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Bunun dışındaki süreç kendi çerçevesi içinde kalmalıdır.” 

HDP’den tepki
HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Erdoğan’ın İzleme Heyeti’ne ilişkin, “Bu olaya ben olumlu bakmıyorum. Bunlar doğru şeyler değil” sözlerini “Kürt sorunu yoktur demekle başlattığı müzakere sürecine frenleme, takoz koyma faaliyetinin devamı olarak gözüküyor” diye değerlendirdi. Kürkçü, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanının yetkisi olmadığı halde karıştırdığı işlerden biri olduğunu söyleyebilirim. İzleme Heyeti adada Öcalan, HDP ve devlet heyeti arasında yapılan görüşmelerde ortaya çıkartılmıştı. Şu an için bunun şekillendirilmesi söz konusuydu. Durup dururken ortada yeni bir durum yokken Cumhurbaşkanının hoyratça ve Bakanı da çiğneyerek ortaya atılması panikle aklını estiği gibi hareket ettiğine kanıt sayılabilir. Bu sürecin doğasında olan bir şey. Hayra alamet değil. Kendisi de bir istihbarat örgütü mü kurmuş onu mu anlamalıyız bundan.” HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, “Biraz sabredin, bu konuda gerekli açıklamalar yapılacak, hükümet ile yürütülen süreç vardır. Gerekli açıklama yapılacaktır” demekle yetindi.