Türkiye'yi aklayıp Esad'ı suçladılar

Türkiye'yi aklayıp Esad'ı suçladılar
ABD'li bir gazetecinin, Suriye'de geçen yıl düzenlenen sarin gazı saldırısının Türkiye tarafından yaptırıldığına ilişkin iddiasına Beyaz Saray'dan jet yanıt geldi

ABD'li gazeteci Seymour Hersh'in ortaya attığı şok iddiaya Beyaz Saray'dan yanıt geldi. Pulitzer ödüllü gazeteci Suriye'de geçtiğimiz yıl düzenlenen sarin gazı saldırısının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bilgisi dahilinde Türkiye tarafından yaptırıldığı ve ABD'nin, bu "acı gerçeği" son anda öğrenip saldırıdan sorumlu tutulan Suriye rejimine karşı harekat düzenlemekten vazgeçip "felaket sonuçlar" doğuracağı için gizli tuttuğunu yazmıştı. Beyaz Saray'dan ABD'de yayınlanan Posta212 gazetesine yapılan açıklamada ünlü gazetecinin iddiaları yalanlandı. Açıklamada şöyle denildi: 

"Gazeteci Hersh'in son yazdığı haberi gördük. Bu haber sadece isimsiz kaynaklara dayanan bilgiler ışığında 21 Ağustos'ta Suriye'de meydana gelen kimyasal silah saldırısı hakkında tamamen yanlış sonuçlara ulaşmaktadır." 

Görüş birliği vurgusu

Milli İstihbarat Ajansı İletişim Direktörü ve sözcüsü Shawn Turner'dan alınan bilgilere dayandırılan açıklamada, doğrudan Esad rejimi suçlanarak şu ifadelere de yer verildi:  "Kimyasal silah saldırısından sadece ve sadece Esad rejimi sorumlu olabilirdi. Biz bu sonuca, ABD ve müttefikleri tarafından toplanan istihbarat sayesinde ulaştık. Bu görüş, uluslararası toplumun büyük çoğunluğunca paylaşılmaktadır ve bu görüş birliği daha önce görülmemiş bir ortaklık ile Esad'ın kimyasal silah depolarının ortadan kaldırılmasına götürmüştür. İstihbaratın baskı altına alınması veya değiştirilmesi hakkındaki imzalarınız en basitinden yanlıştır. Aynı şekilde, ABD'nin Libya'dan Suriye'ye silah yardımı yaptığı da yanlıştır." 
Açıklamada, Suriye muhaliflerinin kimyasal silah kapasitelerine ilişkin hazırlandığı söylenen istihbarat raporu hakkındaki soruyla ilişkili olarak da, "Hiçbir zaman istihbarat kurumlarından ne böyle bir rapor istenmiştir ne de onlarca hazırlanmıştır" ifadesi kullanıldı.