Türkiye’yi kaos bekliyor

Türkiye’yi kaos bekliyor
AKP’nin PKK açılımının fikir babası, CIA ajanı Henri Barkey, “Ülkeyi Çankaya Köşkü’nden yönetmeyi amaçlayan Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığındaki Türkiye’yi eşi görülmemiş çalkantılar bekliyor” ifadelerini kullandı.

AKP’nin PKK açılımının fikir babası, CIA ajanı Henri Barkey, IŞİD’in bölgeyi mezhep savaşına sürüklediğini ve  Türkiye’nin de bundan etkileneceğini savundu. Barkey ayrıca, Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığında Türkiye’yi büyük çalkantıların beklediğini söyledi. Cumhuriyet gazetesine konuşan Barkey, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesine ilişkin, “Aldığı oy oranı birinci tur zaferidir. Ancak bu Başbakan Erdoğan’ı ve yakın yandaşlarını düş kırıklığına uğratmış olmalıdır. Bu seçim sonuçlarının alınmasının üzerinden daha 24 saat bile geçmeden oynanmaya başlanan siyaset oyunları, onu sonuna kadar destekleyen yandaşlarının bütün iddialarına rağmen Erdoğan’ın elinin o kadar da güçlü olmadığını gösteriyor” dedi. Barkey, “Türkiye önümüzdeki dönem, tarihinde görülmemiş siyasi çalkantılar dönemine girebilecektir. Erdoğan, seçim kampanyasını bugüne kadarki cumhurbaşkanlarının hiçbirine benzemeyeceği sinyalleri veren bir söylem üzerinden yürütmüştür. Türkiye’nin parlamenter sistemi yürütme yetkisini başbakan ve Bakanlar Kurulu’na vermesine rağmen Erdoğan ülkeyi Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nden yönetmeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı. Barkey, bölgedeki IŞİD tehlikesine ilişkin de “IŞİD’in Suriye ve Irak içlerine ilerlemesi bütün bölgeyi bir mezhep savaşına itmesi tehlikesini doğuracaktır ki bunun hesap edilemeyecek sonuçlarını ne Türkiye’nin, ne Irak’ın, ne Ürdün’ün, ne Suudi Arabistan’ın ne de Lübnan’ın bertaraf etmesi mümkün olacaktır” dedi. 

Kürdistan kurulabilir
Henri Barkey, “Kürtler bağımsız bir devlet istiyorsa kim onlara hayır diyebilir?” dedi. Cumhuriyet gazetesine konuşan Barkey , Iraklı Kürtler bu amaçla en çok yol alan gruptur. Büyük olasılıkla da Suriye’deki kardeşleriyle birlikte bağımsızlığı ilk onlar tadacaktır. Ama bu Türkiye ve İran topraklarını da içine alan bir pan-Kürdistan kurulacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü her iki ülkenin devlet altyapıları çok güçlüdür ve kendi kendilerini yenileme yeteneğine sahiptir. Üstelik gerek İran gerekse Türkiye kendi topraklarındaki Kürt azınlıklarla yeni uzlaşmalara gidebilirler. Bu konuda Türkiye bir adım ileridedir” ifadelerini kullandı. Barkey ABD’nin ise Kürdistan’a göz yumacağını belirtti.

Rapor hazırlamıştı
CIA’nın Orta Doğu Şefi Graham Fuller ve Türkiye Uzmanı Henri Barkey, daha 1997 yılında Türkiye’de yürütülecek açılım çalışmalarını rapor halinde Pentagon’un önüne koymuşlardı. Bu raporda yazılanlar o günlerden bugünlere kadar yaşanan gelişmelerle bire bir örtüşüyor. Rapordan akıllarda kalan en çarpıcı ayrıntı ise “Asker açılımı destekliyor. Cesur bir siyasetçi bulmamız gerekiyor” açıklaması olmuştu. Böylece 2001 yılında kurulan AKP, 3 Kasım 2002 seçimleriyle tek başına iktidar oldu..