"Türkleri suçlayıp" masadan kalkacaklar

"Türkleri suçlayıp" masadan kalkacaklar
Kıbrıs Konferansı'ndan çok fazla bir şey beklenmemesi gerektiğine değinen Prof. Ata Atun, kilitlenme olacağını ve sonuç çıkmayacağını söyledi.

Fatih Erboz / Yeniçağ

Yakındoğu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Ata Atun, devam eden Kıbrıs Konferansı'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atun, görüşmelerden sonuç alınmasının zor göründüğünü belirterek, "Yunanistan veya Kıbrıs Rum tarafı masadan kalkacaklar" diye konuştu. Önce toprak tavizinin sonuçlandırılmaya çalışılacağını söyleyen Atun, ikinci masada, garantörlerin oturduğu masada güvenlik ve garantilerin konuşulacağını anlattı.

Rumların güvenlik ve garantiler hoşuna gidecek bir şekilde sonuçlanana kadar birinci masayı oyalayacaklarını ifade eden Atun, "İkinci masada da Rum tarafı Türk tarafını toprak tavizine zorlamaya çalışacak. Yüzde 29.2 dediniz bu olmaz, bunu 28'e, 25'e düşürün diyecekler. Arkasından da Türk tarafı burada geri adım atmazsa ve garantiler konusu da bir şekilde masada bağlanmazsa, bahane edip Türkleri suçlayıp kalkacaklar" dedi.

AB'nin Türkiye'den yana tavır koymasının şaşırtıcı olduğunu da dile getiren Atun, şunları kaydetti: "Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, bu defa Türkiye'den yana tavır koydu. Türkiye'nin AB'ye karşı bu konuda çıkışları kararlı, hem de Türkiyesiz Orta Doğu'da hiçbir şey olduklarını fark ettiler. Gümrük Birliği antlaşmasını 28 ülkeye sormadan Juncker görevlendirme yaptı, gümrük birliği konusuna adım atacaklar. Rum tarafı masaya otururken gümrük birliği müzakerelerini Türkiye'yi köşeye sıkıştırmak için kullanmayı hedefliyordu. Tam tersi oldu. Juncker Rum tarafını gümrük birliği müzakereleriyle sıkıştırmaya çalışıyor. Ya taviz verilecek, ya ben Türkiye ile gümrük birliği müzakerelerini devam ettiririm hoşuna gitmeyecek sonuçlar alırım."

Ata Atun, Rumların istediğinin Kıbrıs Rum tarafının Türkiye tarafından tanınması, Kıbrıs Rum havaalanlarından kalkan uçak ve limanlarından çıkan gemilerin Türk limanlarına kabul edilmesi olduğunu aktardı. Rumların bunun için uğraştığına vurgu yapan Atun, "Juncker ise bunu Rumlara karşı kullanılıyor. Bu ilginç gelişme. AB 50 yıldır Rumların arkasında. Şimdi ilk defa Rumlara baskı yapmayı düşünüyor" şeklinde konuştu.  BM'nin de aynı şekilde Rumlara baskı yapmanın peşinde olduğunu bildiren Atun, bunun da şaşırtıcı olduğuna dikkat çekti. Ata Atun, BM'nin ilk defa Rumlarla Türkler arasında bir çözüme yaklaşımdaki anlayış farkı olduğunu açıkladığını anımsattı. Atun, "Bu önemli bir gelişme. Bunların hepsini topladığınız zaman Türkiye'nin ağırlığı gözüküyor" dedi. Masadan çok fazla bir şey beklenmemesi gerektiğine değinen Atun, kilitlenme olacağını ve sonuç çıkmayacağını öngördü.  Yunanistan'ın her zaman görüşmelerin kötü adamı olduğunu dile getiren Atun, "Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias bir şekilde ortaya bir bahane atıp kalkacak masadan, ertelemeyi teklif edecek bu sürpriz olmamalı" diye konuştu. 

Gelişmelerin Rumların bekledikleri gibi gitmediğine altını çizen Atun, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye'nin yaklaşımı belli. Adadaki haklarından vazgeçmez ve çözüm konusunda ise sıcak yaklaşır. Rum tarafı da bunu istemez. Bugüne kadar 14 kez sondur diye duydum, Rumlar 9 kez plan reddettiler. 9'uncu plan Annan Planıdır. Onu reddettiler. Bu yüzden bir şey çıkmaz. Çözümsüzlük değil de, çözüm mümkün değil. Şimdi çözüm mümkün değil, askıya alalım, başka bir çözüm bulalım kararı çıkabilir. Rumların Şubat ayında yapılacak seçiminden hemen önce ya da hemen sonra. Bunun çıkması mümkündür."

 

İlgili Haberler