Türklerin tarihini de kayıt altına aldılar

Türklerin tarihini de kayıt altına aldılar
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Genel Türk Tarihi Anabilim Dalında Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kürşad Yıldırım uzun yıllar Çin'de yürüttüğü saha araştırmaları ve kütüphane çalışmalarını, "Çin Tarihi" adıyla kitaplaştırdı. Ötüken Neşriyat'ın "Kısa Dünya Tarihleri" dizisinden çıkan kitap, eski Türk tarihinin izlerini sürmek isteyenler için de çok yararlı bir kaynak niteliği taşıyor.

Türk dünyasındaki saha araştırmaları, Batı ve Doğu''daki büyük bilim merkezlerindeki proje ve kütüphane çalışmalarının yanı sıra senelerce Çin''de bilimsel faaliyetlerde bulunan Kürşad Yıldırım''ın bu eseri Türklerin tarihi açısından da büyük önem taşıyor. Kürşad Yıldırım, çalışmasıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapıyor:

"Tarihe çok önem veren Çinliler, çok erken dönemlerde kayıtlar tutmaya başlamışlardır. Biz onların tarihini bu kayıtlar sayesinde ayrıntılı olarak öğrenebiliyoruz. Şimdiki Çin''i anlamak için, onun binlerce yıllık geçmişine vakıf olmak lazımdır. Çin tarihi, Türk tarihinin ve yine dünya tarihinin bilinmesi açısından çok önemlidir.

Çin tarihinden Türkleri çıkarmak mümkün değildir. Çinlilerin siyasi, toplumsal ve ekonomik dönüşümlerinde kuzeyden gelen Türklerin ve diğer konar-göçerlerin büyük etkisi vardır. Üstelik Çin''deki hanedanlıkların çoğu da Türkler, Moğollar ve Tunguz-Mançular tarafından kurulmuştur.

Haliyle Çin tarihi, Türk tarihinin ve hatta dünya tarihinin bilinmesi açısından çok önemlidir.

Çalışmada başından sonuna kadar Çin siyasi tarihi ele alınmış, gerekli yerlerde ekonomi, toplum, din gibi bahisler üzerinde durulmuş ve bilhassa toplum ve ekonomideki dönüşümlerin siyasete ve devlete ne tür etkiler yaptığı vurgulanmıştır.

Ana kaynaklara ve araştırma eserlerine göre kaleme aldığım bu kitapta, konulara bir Türk tarihçisinin bakış açısıyla tarafsız ve ön yargısız olarak eğilmeyi hedefledim.

Çinlilerin binlerce yıllık tarihini tek bir cilde sığdırmak gerçekten zordur.

Elinizdeki kitapta anlatılan her bir konu ciltler doldurabilecek kadar geniştir, engin bir edebiyata sahiptir. Çin Tarihi''ni yazarken bu durumu göz önünde bulundurarak her konuya değinmeye çalıştık.

Kitaptaki temel maksadımız en eski zamanlardan günümüze kadarki Çin tarihinin bir bütün olarak, ilmi şekilde anlaşılmasına katkıda bulunmaktır. Bu bakımdan metin akademik çevreye olduğu kadar genel okuyucuya da hitap edecek şekilde kaleme alınmıştır."

Ötüken Neşriyat Tel: (0212) 251 03 50

***

Anılarla Osmanlı''dan Cumhuriyet''e yolculuk

Türk Edebiyat Tarihi araştırmacısı Dr. İbrahim Özen, Servet-i Fünûn şairlerinden Hüseyin Suat Yalçın''ın anılarını, "Hem Hatırlar Hem Gülerim" adıyla okurla buluşturdu. Osmanlı Devleti''nin son yıllarından Cumhuriyet''e uzanan bir süreci kapsayan bu anılar, devrinin siyasî meselelerine, toplum yapısına, basın hayatına, edebî kimliklerine yönelik dikkate değer gözlem ve değerlendirmeleri içeriyor. Servet-i Fünûn şairleri arasına Cenap Şahabeddin aracılığıyla katılan Yalçın, Tıbbiye öğrencisiyken tanışıp etkilendiği Cenap Şahabeddin''in ölümü sonrasında yazdığı bir dizi yazıda, bu yakın arkadaşıyla tanışmasından başlayarak ölümüne kadar geçen süreçteki anılarını aktarıyor. Yalçın''ın kitaptaki bazı anıları, Suriye Vilayeti Belediye Müfettişliği görevinde bulunduğu yıllara dair. Bunlar da, Osmanlı Devleti''nin bu bölgedeki iradesine dikkati çekiyor ve bölge halkına yönelik gözlemlerini yansıtıp bazı saptamalarda bulunuyor. Mütareke yıllarında kardeşi Hüseyin Cahit''in yerine tutuklanıp meşhur Bekirağa Bölüğü''nde otuz yedi gün tutuklu kaldığı günleri anlattığı anılarında, aynı yerde bulunan dönemin önemli adlarına ilişkin izlenimlerini yansıtıyor. "Hem Hatırlar Hem Gülerim"de, Hüseyin Suat Yalçın''ın anılarıyla bütünlük oluşturduğu düşünülerek, onun iki manzumesi ve dört yazısı da yer alıyor. Bunlar, anıları önceleyen veya onların sürecinde geliştirilmiş metinler. "Hem Hatırlar Hem Gülerim", adının işaret ettiği gibi, geçmişe dönen bir öznenin yaşadıkları karşısındaki ruh hâlini yansıtan, hüzünle sevincin iç içe geçtiği bir çalışma. Kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:

*Cenap Şahabeddin *Abdülhamid''in eşekleri * Anlayan adam * Din hocaları *Yaşasın köpek dişi *Paris''te iki günlük milyoner hayatı *İmparatoriçenin banyosu *Hicaz şimendiferi Medine''ye nasıl vardı? *Almanya imparatorunun Selahaddin-i Eyyubi''yi ziyareti * Bekirağa Bölüğü''nde otuz yedi gün *Yalova safası *"Hakim Bey, Allah cümlenizi ıslah etsin" dedim *Hakim de "amin" dedi * Ankara''da Kalem gazetesi * Dilber dudakları *Ankara''da nasıl müteahhitlik yaptım? *Ecevit''te Hancı İsmail Ağa *Paris''te at yarışlarında mimilüs *Kısmetin mandası *Lyon''da yalancı aslan *Yıldız Belediye Gazinosu davası.

Çolpan Kitap Tel: (0312) 419 80 96

***

HAFTANIN KİTABI

Bu harpler başka harpler

E. Tümgeneral Ethem Büyükışık, "doktrinleşme sürecindeki düzensiz savaşların kuramını anlatma çabası içinde olan didaktik bir eser" diye tanımladığı yeni kitabı "Düzensiz Savaşlar"ı kaleme alma amacını şöyle açıklıyor:

"Siyasi, askerî ve akademik literatüre katkıda bulunmak; düzensiz savaş formlarına ilişkin kavram karmaşasına çözüm üretmek ve doğası gereği görece gizli ve örtülü yürütülen bu mücadele türü hakkında güvenlik kurumlarını, siyasi karar alıcıları, iç ve dış güvenlik bürokrasisi mensuplarını, akademisyenleri ve konuyla ilgilenen okurları anlaşılabilir bir dille bilgilendirmektir.

Günümüz düzensiz savaşlarında değişen değerler ve modern iletişim olanakları uluslararası sistemin mücadeleyi haklı görmesini; felsefi açıdan adil, siyasi açıdan etik, hukuki açıdan yasal, toplumsal açıdan meşru ve kamu vicdanına uygun, ahlaki açıdan ilkeler ve değerlerle uyumlu, bireysel psikoloji açısından insani ve vicdani bulunmasını gerektirmektedir. Üretilecek yeni stratejiler bu yüksek etkili parametreleri dikkate almak zorundadır."

 

Kırmızı Kedi Yayınevi Tel:(0212) 244 89 82

***

Kendi mucizeni yaratmak için...

Hayatta tesadüf diye bir şey olmadığını savunan Nadir Adilman, "Milyonerin Günlüğü" adlı kitabını tesadüflere inanmayan, mucize beklemeyenler için yazdığını belirtip şöyle diyor:

"Mucize kendiliğinden olmaz, onu biz yaratırız.

Bundan emin ol!

Milyonerin Günlüğü''nü, kariyerinde başarı sağlamayı amaçlamış gençlerin gelişimini desteklemek için yazdım.

Öğrencilik yıllarında kariyer planı yapmayanlar için olan bitenler tesadüf ve sürprizlerden ibarettir.

Hedeflerine ulaşmayı başaran kahramanların özel gündemleri vardır.

Onlar kendi kaderlerini kendileri çizerler.

 


Nestor Yayınları Tel:(0216) 232 2338

***

KÜTÜPHANEMDEN

Türkçü-Turancı bilgeden bir başucu eseri

Bundan 46 yıl önce aramızdan ayrılan Türkçü önder Hüseyin Nihal Atsız, "Türk Tarihinde Meseleler" adlı kitabıyla tarihimizde her dönem tartışmaya açık veya açıklanmaya muhtaç bazı konuları gündeme getirmeye öncülük etmişti.

Çeşitli yayınevleri tarafından bir kaç baskısının yapıldığını bildiğim "Türk Tarihinde Meseleler" kitabının elimdeki baskısı 1975 yılında Ötüken Yayınevi''nden çıkmış. Kitabın muhtevası 190 sayfalık hacminin çok çok üzerinde.

Atsız, kitabı "Tarih ve kültürümüze ait bazı konuların Türkçü görüşüyle yeni bir açıdan ele alınması" ifadesiyle özetliyor. Milletlerin sosyal alanda kendi çıkarlarına elverişli olan ve kendilerine yarayacak teoriyi kabul ettiklerine vurgu yapan Atsız şöyle devam ediyor:

Millî çıkarları arkaya atıp da tarafsız davranmaya kalkmak, gerçekte tarafsız olmak değil, karşı tarafların yanında yer almak demektir. Aydınların bu türlü gafletlerini milletler çok acı şekilde çeker. Bu sebeple bu kitaptaki tezler, millî çıkar yönünden ele alınıp tartışılmalı ve ders kitaplarına geçirilmelidir.

Mesela tarihçiler arasında bile yaygın bir düşünce olan "Türkiye''nin 1071 Malazgirt Savaşı ile kurulmuş olması" tezinin ne kadar yanlış, çürük ve millî ülkü bakımından zararlı olduğu bu kitapta delilleriyle belirtilmiş, fakat gerçekleri kabul ettirmenin güçlüğü dolayısıyla "yanlışlık" devam etmiştir. Tezlerimin, yarının Türkçü tarih bilginlerince tartışılıp kabul olunacağını umuyorum.

  • Ahmet Yabuloğlu)