Türklüğe Hizmet Ödülleri

Türklüğe Hizmet Ödülleri
Türk Dünyasına edebiyat, tarih, din, araştırma, bütünleşme ve ekonominin geliştirilmesi alanlarında katkıda bulunanlara “Türk Dünyası’na Hizmet Ödülü” verildi

Türklüğe Hizmet Ödülleri

21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı, Milli Düşünce Merkezi, Turan Dergisi ve KARAM’ın oluşturduğu DÜŞKUR’un (Düşünce ve Yayın Kuruluşları Birliği), “Türk Dünyası’na Hizmet Ödülleri” sahiplerini buldu. Bu yıl ikinci olarak verilen ödüllere Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Yümni Sezen, Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Dursun Yıldırım, Prof. Dr. Fikret Türkmen ve iş adamı İdris Yamantürk layık görüldü. 

Unutulmadılar
21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ  törenin açılış konuşmasında şunları söyledi: İki senede bir verilen ödülün amacının Türkiye ve Türk Dünyası’na hizmet eden mümtaz şahsiyetlerin hizmetlerinin unutulmadığını göstermektir. Çünkü, Türkiyemize ve Türk Dünyası’na karşılıksız bir şekilde sevgi ve büyük bir emek ile yapılan bir çok çalışmanın ne yazık ki karşılığı olmuyor. Bir ömür boyu verilen mücadelenin karşılığı dar bir alanda bilinmekle sınırlı kalıyor. 

Kültür adamları
Özdağ, ödül verilen kişilerin bu ödüle hangi gerekçelerle layık görüldüklerini ise şöyle özetledi: 
“Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Türk dili ve Edebiyatının önde gelen isimlerinden birisidir. Yıllarca Türk Dili ve Edebiyatı alanında önemli araştırmalara ve çalışmalara imza attığı gibi onlarca akademisyeni yetiştirmiştir. 
Prof. Dr. İlber Ortaylı, tarih bilimini yüksek entellektüel seviyeye çıkarmanın ötesinde Türk milletinin çok geniş kesimlerine Türk tarihini ve tarih okumasını yeniden sevdirmiştir. 
Prof. Dr. Yümni Sezen, Türkiye’de ilahiyatçıların yüreklerini ve kalemlerini korkak alıştırdıkları bir dönemde kulluğu ancak Allah’a yaptığımızı ve ancak Allah’tan yardım dilediğimizi herkese bir kez daha hatırlatmıştır.
Prof. Dr. Fikret Türkmen,
bütün akademik çalışmaları bir yana 9 Eylül Üniversitesi’nde büyük, kendi binası, kendi akademik kadrosu ve kütüphanesi olan Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü kurarak Türk Dünyası’na çok önemli bir hizmet vermiştir. 
Türk İş Dünyasının ve Türk Ocakları’nın önde gelen isimlerinden olan İdris Yamantürk, bir yandan Türk ekonomisinin gelişmesi, yeni iş sahalarının açılması, Türkiye’nin üretemediği ürünlerin üretilmesi için mücadele eden bir işadamıdır. 
Prof. Dr. Dursun Yıldırım, Türk edebiyatının akademik alandaki seçkin bir ismi olmanın ötesinde Türk Dünyası bütünleşme çalışmalarının önde gelen isimlerinden birisi. Türk Dünyası kurultaylarınının mimarlarındandır.” 


İstanbul’da rengarenk coşku
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nca (TDAV) bu yıl yirmincisi düzenlenen “Türk Dünyası Çocuk Şöleni” etkinlikleri yine göz doldurdu. Şölene katılan çocuklar olan Kadıköy Meydanı’ndaydı. Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan, Türkmenistan, Türkiye, Yakutistan, Şorya, 1991’de Rusya Federasyonu’ndan ayrılan Başkurdistan, Tataristan, Çuvaşistan, Kalmukya, Kırım, Dağıstan, Balkarya, Karaçay, Doğu Türkistan, Afganistan, İran, Irak, Suriye, Bulgaristan ve Gagauz Yerini temsil eden 40 civarında grup, milli giyimleri ve bayraklarıyla, Kadıköy- Söğütlüçeşme ve İskele Meydanı arasında bir yürüyüş yaptılar. Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ve İstanbul Vali Yardımcısı Yusuf Ziya Karacaev, Kadıköy Kaymakamı Birol Kurubal ve Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Közhan Yazgan’ın konuşmalarının ardından, gruplardan bir kısmı halk oyunları gösterileri sergiledi. Daha sonra etkinlik kapsamında “Büyük Şölen Gösterisi”, Sinan Erdem Spor Salonu’nda gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 öğrenci, yerel kıyafetlerle şölen yürüyüşü yaptı. Etkinlikte, her grup yerel halk oyunu gösterileri gerçekleştirdi. İzleyicilere coşkulu anlar yaşatan gösteriler sonrası, konser verildi.