Türklüğü ve milliyetçiliği tartışanlar gaflet içinde

Türklüğü ve milliyetçiliği tartışanlar gaflet içinde
Son dönemde Türklüğe, Türk milliyetçiliğe ve Atatürk'e yönelik saldırıların tırmanışa geçtiğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Saray, "Atatürk'ün Türklük ve Milliyetçilik Anlayışı" adlı kitabıyla önemli tespitlerde bulunuyor.

Türk milliyetçiliğinin en büyük siması olan Atatürk'ün, Türk milletine dayalı olarak kurduğu ulus devlet ve O'nun milliyetçilik anlayışının tartışmaya açılmasının kendisini, "Atatürk'ün Türklük ve Milliyetçilik Anlayışı" adlı kitabı yazmaya yönelttiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Saray bu konuda şu değerlendirmeyi yapıyor:

Peki bazılarının korkulu rüya gibi göstermeye çalıştığı milliyetçilik kavramı nedir ne değildir? Bu kavramın izahını şöyle yapmak mümkündür: Milliyetçilik kısaca, herkesin mensup olduğu milleti sevmesi ve onu her anlamda yüceltmeye çalışmasıdır. Türk milliyetçiliği ise, Türkiye'yi ve Türklüğü sevmek ve her alanda yükseltmek ülküsünü veya arzusunu ortaya koymaktır. Türk milliyetçiliği birleştiricidir, çeşitli etnik grupları içinde barındırır. Etnik milliyetçilik ise içe kapanıktır ve ayrılıkçıdır.

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük Atatürk, Türkiye'yi işgal ederek Türk milletini esarete sokmak isteyen düşmanlara karşı Millî Mücadeleyi yürütürken dayandığı en büyük kuvvet Türk milletinin millî duyguları, yani Türk milliyetçiliği olmuştur. Türk milliyetçiliğinin vatan ve millet sevgisine dayandığını her fırsatta ifade eden Atatürk, milliyetçiliği nasıl anladığını şöyle dile getirmiştir: "Biz doğrudan doğruya milliyetperveriz ve Türk milliyetçisiyiz. Cumhuriyetimizin dayanağı Türk topluluğudur. Bu topluluğun fertleri ne kadar Türk kültürü ile dolu olursa, o topluluğa dayanan cumhuriyet de o kadar kuvvetli olur"

Türk milletine dayalı millî bir devlet kuran Atatürk, Türk milleti ile kader birliği yapmış değişik etnik kökenli kim varsa bu milletin vazgeçilmez bir parçası olduklarını defalarca dile getirmiş ve yasalar indinde herkesin eşit hak ve hürriyete sahip olduğunu söylemiştir. Atatürk, "Türkiye Cumhuriyetini kuran halka Türk milleti denir" sözünü söylerken, Türk milliyetçiliğinin etnik kökene dayanmadığını hatırlatmak istemiştir. Konuyu içerden ve dışarıdan istismar etmek isteyenlere karşı şu sözlerle karşılık vermiştir: "Biz öyle milliyetçileriz ki, bizimle işbirliği yapan bütün milletlere hürmet eder ve saygı duyarız. Onların milliyetlerinin gereklerini tanırız. Bizim milliyetçiliğimiz herhalde bencil ve gururlu bir milliyetçilik değildir".

Atatürk Türk milliyetçiliğinin hedefini ise şöyle dile getirmiştir. "Türk milliyetçiliği ilerleme ve gelişme yolunda ve milletlerarası temas ve münasebetlerde, bütün çağdaş milletlere paralel ve onlarla bir uyum içinde yürümekle beraber, Türk toplumunun özel karakterini ve başlı başına bağımsız kimliğini korumaktır"

Atatürk Araştırma Merkezi Tel: (0312) 285 55 12

***

Jön Türk Doğan Avcıoğlu

Aylık Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi Berfin Bahar Kasım 2016 sayısında yine dopdolu bir muhtevayla okurlarının karşısına çıktı. Derginin bu sayısında yeralan bazı yazarlar ve yazıları şöyle: *Mehmet Ergün / T.K.P.'li Enver Gökçe ve Âşık Veysel'in "Deyişler"i *Enver Gökçe / Âşık Veysel'in hayatı *Abdullah Gürgün / 70'lik Zülfü Livaneli ile söyleşi *Çalışma, yaratma ve üretme ile geçen bir yaşam *Turhan Feyizoğlu / Jön Türk Doğan Avcıoğlu *Cazim Gürbüz / Kemalizm, ibadetler dışındaki bütün ayet hükümlerini kaldırmıştır *Bedriye Korkankorkmaz / Sanatın ölümsüz dehası: Goethe *Günay Güner / Dergiler ve yazın *Rahim Gür / Yazınımızın yarını *Olcay Bağır / Küresel Köy ve fastfood üzerine Yılmaz Çongar / Erdal Öz'ün "Günlükler"*Emrah Kazanır / Özkan Öztaş'la "Sovyetler Birliği'nde Kürt Sanatı" üzerine *DENEME / ANLATI: Hasan Çerçioğlu, Esat Yavuztürk *ÖYKÜLER: Nail Uyar, Yüksel Parlar, Serkan Fırtına, Canan Al, Ercan Kozanoğlu, Saniye Mete, Misbah Hicri *ŞİİRLER: Sıtkı Salih Gör, Günay Güner, A. Uğur Olgar, Tahsin Şimşek, Ali Özkan, Günova Sepin, Hasan Çapik, Bekir Dadır, Rasim Demirtaş, Asım Öztürk, Gülcandan Baydar, Orhun Oğuzkan, Cazim Gürbüz, Mehmet Utku, Metin Aybek, Çetin Örgen, Yılmaz Ünlü, Arif Mete

Berfin Bahar Dergisi Tel:(0212) 513 79 00

***

Batı, Sevr defterini kapatmadı

Çok değerli araştırmalarıyla yakın tarihimizin karanlıkta kalan noktalarını aydınlatan 1917 doğumlu, 'Asırlık çınar' Cahit Kayra'nın kaynak çalışması "SEVR DOSYASI" kitabının 2. baskısı Tarihçi Kitabevi etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Cahit Kayra'nın günümüz olaylarına da ışık tutacak analizleriyle yakın tarihimizin en önemli antlaşmalarından biri olan Sevr Antlaşması'nı konu ettiği "Sevr Dosyası" yeni harita ve ekleriyle birlikte genişletildi.

Son dönemde ülkede belirli çevrelerce başlatılıp alevlendirilen Lozan tartışmaları sürerken, Sevr'i bilmeden Lozan'ın da anlaşılamayacağı aşikârdır. Maliye Müfettişliği, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı başta olmak üzere birçok görevde bulunan, Varlık Vergisi uygulamasının en genç müfettişi, ülkemiz tarihindeki önemli kırılma anlarına dair araştırmalar ve kitaplar hazırlayan (Savaş-Türkiye-Varlık Vergisi, Cumhuriyet Ekonomisinin Öyküsü-3 cilt) Kayra, adeta yaşayan bir tarih.

Cahit Kayra, 2. baskı yapan 'Sevr Dosyası' çalışmasında şunları belirtiyor:

Sevr Antlaşması Türk kamuoyunda, hatta aydınlar arasında ne kadar biliniyor? Bu sorunun yanıtının çok olumlu olduğunu sanmıyorum. Sevr, Türk kamuoyuna göre adeta kapanmış bir dosya gibidir. Oysa Sevr kapanmış bir dosya gibi görünmüyor. Bu Antlaşma'nın birçok hükümleri zamanında uygulanmış ve 19. yüzyılın uluslararası politikalarına yön vermiştir. Özellikle Ortadoğu'nun bugünkü tehlikelerle dolu coğrafyasını bu Antlaşma belirlemiştir.

Altı yüz yıllık Osmanlı İmparatorluğu Sevr'de sona ermişti. Bu Antlaşma etrafında iki güç savaşmıştır: Yabancıların ve onlarla işbirliği yapan yerli, bilinçsiz aymazların ve din yobazlarının temsil ettiği bencillik ve açgözlülük ile Mustafa Kemal ve arkadaşlarının temsil ettiği özveri ve erdem…

Tarihçi Kitabevi Tel: (0216) 418 68 86

***

Türklük için adanan ömür

Uzun yıllar milliyetçi, kültür ve fikir dergilerinde Türk Edebiyatı ve Türk Târihî hakkında yazıları yayımlanan Nejdet Sançar, Türkçülük ve tarih konularında birçok kitaba imza attı. Araştırmacı Serkan Akgöz, Nejdet Sançar'ın kaleminden derlediği yazıları, "Türk ve Yabancı Destanlardan Örnekler" adıyla kitaplaştırdı. Oldukça akıcı ve sade dile sahip olan bu eser, Millî destanlar üzerinde araştırma yapacaklar için bir örnek, bir kaynak teşkil ederken Nejdet Sançar'ın edebiyatçılığını da gün yüzüne çıkarıyor.

Bozkurt Yayınları Tel:(0546) 683 19 44

 

 

***

Yakın tarihe tutulan ayna

İlk defa 1940'lı yıllarda yayınlanıp 15 yılda ancak 33 sayı çıkabilen "Serdengeçti" dergisinin toplu basımı Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları'ndan çıktı. Türk fikir hayatının belli bir döneminde ses getiren dergi Osman Yüksel Serdengeçti tarafından neşredilmekteydi. Büyük boy 528 sayfadan oluşan ve "Serdengeçti" dergilerinin tamamını bir araya getiren bu toplu basım, her seviyeden okura ve yakın tarihe meraklı herkese sesleniyor. Dergi, İnönü ve Menderes dönemi ile 27 Mayıs İhtilâli'ne ayna tutuyor

Türk Edebiyatı Vakfı Yayınları Tel:(0212) 526 16 15