Türkmen bölgeleri Kürtlere veriliyor

Türkmen bölgeleri Kürtlere veriliyor
Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, “IŞİD’den temizlenen Suriye’nin Tel Abyad bölgesi gibi Irak’taki Telafer de Kürt bölgesi yapıldı” dedi

Telafer, Kürtlere verildi

Irak Türkmen Cephesi Başkanı ErşadSalihi, Tel Abyad’ınIŞİD’in elinden alınmasının ardından PYD’ye teslim edildiğini söyledi.

Suriye’nin kuzeyinde oynanan kirli oyun Irak’ta da sahneye konuldu. IŞİD’in işgal ettiği Türkmen toprakları geri alındıktan sonra Kürtlere terk edilmeye başlandı. Irak Türkmen Cephesi Başkanı ErşadSalihi, Suriye’nin Tel Abyad bölgesinin uluslararası güçlerin hava bombardımanıyla IŞİD’in elinden alınmasının ardından terör örgütü PKK’nın bu ülkedeki kolu PYD’ye teslim edildiğini anımsatarak, “Tel Abyad’ıTelafer’e çok benzetiyorum. IŞİD Telafer’e girmişti. Hem batı ülkeleri hem peşmergeler yardımıyla IŞİD’in elinden alınan Telafer artık Kürt bölgesi olarak belirlenmiş gibi görünüyor” dedi.

Etnik temizlik

ErşadSalihi, Suriye’nin kuzeyinde göz göre göre etnik temizlik yapıldığını söyledi. Uluslararası güçlerin her iki ülkede de Kürtlerin yanında olduğuna dikkat çeken Salihi, “Dünya kamuoyundan tek yardım Kürt halkına oluyor” diye konuştu. Kerkük’ün Irak merkezi hükümetiyle peşmerge yönetimi arasında pazarlık konusu yapılmak istendiğini vurgulayan Salihi, bütçelerinin bu nedenle Barzani’nin maliye bakanı olarak atadığı kişiye bağlandığını ifade etti. Salihi, “Bunun anlamı Kerkük’ün siyasi ve idari geleceği ekonomik olarak Kuzey Irak’a bağlanmış oluyor. Kerkük idaresine de zarar veriyorlar” dedi.

IŞİD durdurulmalı

Türkmenlerin askeri güçlerinin zayıf olduğunu kaydeden Irak Türkmen Cephesi Başkanı ErşadSalihi, sadece Kürtler ve Sünnileri silahlandırdıklarını bildirdi. Bunun amacının Türkmen bölgelerini Kürtlere teslim etmek olduğunu söyleyen Salihi şöyle konuştu: “Irak ve Suriye’den gelen göçler Türkiye’yi de tehlikeye sürükleyecektir. Bunların yaşanmaması için, göçü durdurmak için IŞİD’i durdurmak gerekiyor. Türkmenlerin savunma ve ekonomi gücünü kırmaya çalışıyorlar. Kerkük’ten son 36 saat içinde 3 döviz şirketine sahip Türkmen iş adamlarını Erbil’den Kerkük’e gelirken soyup Süleymaniye’ye götürdüler. Milyon dolarlar bu kişilerin ellerinden alındı. Irak Türkmen Cephesi teşkilatına yakın olanlar kaçırılıyor. KDP ve KYP’nin elindeki Kerkük’ün ne kadar güvensiz oluğunu görüyoruz.” Soygun ve gasp olaylarının, permerge maaşlarının merkezi hükümet tarafından kesildikten sonra yaşandığına dikkat çeken Salihi, bunların planlı olduğunu ifade etti. Salihi, “Türkmen iş adamlarının başına böyle şeyler gelmesi bizi işkillendiriyor. Çünkü soygunlar Erbil ve Kerkük yollarında yani Kürt yönetimine ait yollarda yapılıyor. Bu sebeple suçlamayı kesinlikle Kürt yönetimine yönlendiriyoruz” dedi.