Türkmen Dağı düştü!

Türkmen Dağı düştü!
Erdoğan ve Kremlin yakınlaşmasının ardından Bayırbucak'ta operasyonlarını artıran Rusya ve Suriye'nin, bugün öğlen saatlerinde Türkmen Dağı'nı ele geçirdiği öğrenildi.

Suriye’de Lazkiye kentinin kuzeydoğusunda yer alan ve Türkiye sınırında bulunan stratejik öneme sahip Türkmen Dağı bölgesi Suriye ordusunun eline geçti.

Türkmen Dağı’nın alınması için Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle 5 gün önce karadan 7 bin askerle operasyon başlatan Suriye ordusu, dün öğle saatlerinde stratejik konumdaki Eyn İssa kasabasını ele geçirmişti. Türkmen Dağı bölgesinde çıkan şiddetli çatışmalarda Türkmenlerden 43 kişi hayatını kaybederken, 37 kişi de yaralandı. Suriye ordusunun da çatışmalarda 7 kayıp verdiği öğrenildi.

Kızılay yardımları engellendi

Bayırbucak bölgesindeki Türkmen Dağı’nda, rejimin son saldırılarının ardından Türkmenlerin elinde sadece iki köy kaldı. Suriye Türkmen Cephesi Bayırbucak sorumlusu Usame Solak, Kızılay konvoylarının yardım götürdüğü bölgelerin her gün aynı saatte vurulduğunu, bu sebeple artık Kızılay tarafından yardım ulaştırılamadığını söyledi.

Son dört gündür rejimin ve Rus uçaklarının yoğun bombardımanı altındaki Türkmen Dağı’nda, büyük çoğunluğu Türkmenlerden oluşan 2. Sahil Tümeni elindeki dört köyden ikisini kaybetti.

Çatışmalarla ilgili açıklamaya yapan Suriye Türkmen Cephesi Bayırbucak sorumlusu Usame Solak, kritik bölgede bulunan Karamanlı tepesinin rejimin eline geçmesinin ardından 2. Sahil Tümeni’nin elinde iki köyün kaldığını söyledi: Türkiye sınırındaki Yamadi ve sınıra yaklaşık iki kilometre mesafedeki Sallur. Ancak yoğun bombardıman devam ediyor.

Destek gelmezse İdlib'e çekileceğiz

Bölgedeki Türkmen komutanlardan alınan bilgiye göre destek gelmezse buradaki birliklerin de İdlib’e çekilmesi ihtimali var. Bu köylerde kalan son siviller de Hatay-Güveççi’deki kampa sığındı.

Rusya’ya ait insansız hava araçlarının aralıksız gözlem uçuşları da devam ediyor. Bölge, 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlâl ettiği gerekçesiyle Türk jetleri tarafından Rus uçağının düşürüldüğü, ardından rejim kontrolüne geçen bölgenin çok yakınında.

Türkiye’den top atışları durdu

Aynı komutanların verdiği bilgiye göre Türkiye de sınıra yaptığı yığınağın ve bölgedeki askerin bir kısmını geri çekti. Angajman kuralları çerçevesinde yapılan top atışları da son birkaç gündür neredeyse durdu. Yoğun bombardıman başladığından bu yana bir kez, 15 Haziran günü rejim kontrolündeki bölgeden gelen iki top mermisine karşılık verildi:

“Sınırdaki Türk askeri, Türk toprağına top mermisi düştüğünde top atışıyla hemen karşılık veriyordu. Bu bizim çok işimize yarıyordu, bize de sınır köylerinde destek vermiş oluyordu. Ama son günlerde sadece bir kez top atışı yapıldı. Önce karşılık vermeyi neredeyse kesti, ardından da sınır noktasındaki bazı yığınakları ve askerlerini geri çekti. Bence bu Türkiye’nin bize ‘artık burası düştü, yapacak bir şey yok’ mesajı.”