Türkmen evlerini ateşe veriyorlar!

Türkmen evlerini ateşe veriyorlar!
Tuzhurmatu’da peşmerge ile Türkmen güçleri arasında yaşanan gerginliği Yeniçağ’a anlatan Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, sivil halkın bölgede mahsur kaldığını ve hayati tehlikelerinin olduğunu ifade etti

Tuzhurmatu’daki sivillerin evlerinin ateşe verildiğine dikkat çeken Salihi, “Bölgedeki ikililik problemini yıllardan beridir sürekli söylüyorduk. Siyasi tarafların hiçbiri bu söylediklerimize kulak vermedi” dedi. Erşad Salihi, Tuzhurmatu’da Şii topluluğu, KYB’ye ait peşmergelerin ve Türkmenlerin bulunduğunu ifade etti. Salihi şunları kaydetti: “Çatışmalar sivil insanların da hayatını etkiler hale geldi. Bağdat’ın yeterince destek göndermemesiyle KYB’ye ait olan peşmerge güçleri o bölgeyi kontrol altına aldı. Maalesef onlarca Türkmen’in, Tuzhurmatu’daki insanların evini ateşe verdiler. Bu büyük bir güvensizlik yarattı. Yıllardan beri sürekli söyledik. Siyasi tarafların hiçbiri bu söylediklerimize kulak vermedi. Geçtiğimiz dönem özel bir gündem yarattık Irak parlamentosunda. Tuzhurmatu olaylarıyla ilgili çıkan kararların hiçbiri uygulamaya geçmedi, ertelendi. Bunun neticesinde çatışmalar meydana geldi. Biz Irak Türkmen Cephesi olarak her iki tarafı da sükûnete çağırdık.” IŞİD’le değil peşmerge ile Türkmen güçler arasında çatışma olmasının yanlış olduğuna işaret eden Salihi, Irak yetkilileriyle irtibatta olduğunu ve önlem alınmasını talep ettiğini belirtti. Bağdat hükümeti dışında başka federal polis teşkilatı Tuzhurmatu’ya müdahale etmezse çatışmaların bitmeyeceğine vurgu yapan Salihi, “Gönül ister ki, IŞİD’e karşı mücadele edilsin ama bu fitneyi bu bölgede yaşatmak, kesinlikle Türkmen bölgesini ve Türkmen insanını etkiliyor. Bizi barıştan uzak tutuyor. Biz cephe olarak herkesi barışa ve bir masada toplanıp kararlar vermeye çağırıyoruz” dedi. 

Anlaşma sağlandı

Öte yandan Tuzhurmatu ilçesinde üç günlük gerginlik ve çatışmaların ardından taraflar arası anlaşma sağlandı. Peşmerge ve Şii Haşdi Şabi komutanları arasında görüşmeler yapıldı, dört hususta mutabakat sağlandığı bildirildi. Tuzhurmatu ilçe Meclisi Başkan Yardımcı Seyyid Ali Hüseyni yaptığı açıklamada, Peşmerge ve Haşdi Şabi arasında yapılan mutabakatın 4 maddeden oluştuğunu ifade ederek, “Mutabakat anlaşması, ilçedeki tüm taraflardan oluşan ortak bir gücün oluşturulması ve olayları başlatanların tespit edilip yargıya teslim edilmesini kapsıyor. Anlaşmada ayrıca iki tarafça alınan rehinelerin serbest bırakılması ve ilçede meydana gelen zararın tespit edilip tazminat ödenmesi de yer alıyor” dedi.