Türkmen lider Türk dünyasından destek istedi

Türkmen lider Türk dünyasından destek istedi
IŞİD ve peşmerge yönetimi arasına sıkışan Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Salihi, Türk dünyasına “destek” verin çağrısı yaptı. Kerkük sorununun çözümünün uluslararası olmaktan çıkarılıp yerele indirgenmek istendiğini anlatan Salihi, “Türkiye, bu meselede ciddi tavır takınmalı. Türkmenlerin milli kimliğini korumalıdır. Bu tarihi sorumlulukla Türk dünyasına sesleniyorum, bu kimlik kayboluyor” ded

Türk kimliği kayboluyor

Terör örgütü IŞİD-peşmerge yönetimi ile Irak merkezi hükümeti arasına sıkışan Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Erşat Salihi, Türk dünyasına “destek olun” çağrısı yaptı. Peşmerge ve Irak merkezi yönetiminin siyasi konularda Türkmenlere emrivaki yapmak istediklerini açıklayan Salihi, özellikle Türkiye’den Kerkük konusunda destek beklediklerini ifade etti. Kerkük sorununun çözümünün uluslar arası olmaktan çıkarılıp yerele indirgenmek istediğini anlatan Salihi, “Türkiye, bu meselede ciddi bir tavır takınması gerekiyor. Savunduğum projeyi Türkiye’nin desteklemesini istiyorum. Türkmenlerin milli kimliğini korumalıdır. Bu tarihi sorumlulukla Türk dünyasına sesleniyorum, bu kimlik kayboluyor” dedi.
Coğrafya alt üst oldu
Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) coğrafyayı alt üst ettiğini ifadeden Erşat Salihi, her etnik ve mezhep grubunun kendi bölgelerinin sınırlarını belirlediğini söyledi. Türkmen coğrafyasında yaşananlara sessiz kalındığını kaydeden Salihi, “Sünniler, Şiiler, Kürtler ve Türkmenler  bölgelerini çizdi. IŞİD, Türkmen coğrafyasını sildi ve herkes buna karşı sessiz kaldı” diye konuştu. Tuzhurmatu’da geçen hafta Türkmenlerle bir araya geldiğini açıklayan Salihi, silah ihtiyacının hala karşılanmamasını da eleştirdi. IŞİD’in çekilmesinin ardından Kerkük’ün peşmergenin istilasıyla karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Salihi, “IŞİD’in Kerkük’ü terk etmesinin ardından  peşmerge de gitmeli. Peşmerge, bölgesine dönmeli. Kerkük’ün güvenlik sistemi yeniden kurulmalı. Merkezi hükümetin ve Kerküklülerin denetimiyle yeniden kurulmalı” dedi.

Görmezden geldiler
Salihi, Irak merkezi hükümeti ile peşmerge arasında petrol konusunda pazarlık yapıldığını, ancak Türkmenlerin görüşünün sorulmadığını söyledi. İki tarafın da Türkmenleri görmezden geldiğini belirten Salihi, sözlerini şöyle tamamladı:  “Kuzey Irak Yönetimi ile Bağdat, petrol konusunda anlaşmış gibi görünseler de, görüşülen bölgeler konusunda mutabakata varılamadı. Bu mutabakata eğer Kuzey Irak Yönetimi bizi görmezden gelerek Merkezi hükümetle anlaşırsa kabul etmeyiz” diye konuştu.