Türkmen namus nöbetinde

Türkmen namus nöbetinde
Telafer’de silahlı güç oluşturup, IŞİD’e karşı direnen 350 ailedeki tüm erkekler kurşuna dizildi. Kadınlar canilerin eline düşmemek için canına kıyarken, birçoğuna tecavüz edildi. Emirli’deki Türkmenler de, kadın ve çocukları korumak için günlerdir kahramanca direniyor.

Türkmen namus nöbetinde

Gruplar halinde yaşayan, Şii oldukları için IŞİD’in hedefinde olan Türkmenler, kendi silahlı güçlerini oluşturdu, gece gündüz nöbete başladı. Araçları olmadığı için Telafer’de kalan ve IŞİD’li teröristlere karşı direnen 350 ailedeki erkekler kurşuna dizildi. Kimi kadınlar IŞİD’in eline düşmemek için canına kıyarken bunu başaramayanlara tecavüz edildi. Irak ordusunun olmadığı Tuzhurmatu’ya bağlı Emirli beldesinde ise Türkmenler, yokluklar içinde kadınları ve çocukları korumak için hala kahramanca direnişini sürdürüyor. 

Kızını zehirlemişti
Türkiye’ye 1.5 milyon civarında Suriyeli sığınırken, komşumuz Irak’ta yaşanan iç savaşta, evlerini terk eden 400 bine yakın Türkmen ve Yezidi’nin perişanlığı sürüyor. IŞİD zulmü altında inleyen Türkmenler kızlarını örgüte teslim etmek ve cihat nikâhından kurtarmak için zehirleyerek öldürmeye başladı. Türkmen Milletvekili Hasan Özmen,  IŞİD tehditle ailelerden çocuklarını gönüllü olarak kendilerine vermelerini istediklerini belirterek, “Kızlarınızı IŞİD militanlarına cihat nikâhıyla verin diyerek baskı yapıyorlar. Bir Türkmen’den IŞİD kızını istemiş. ‘Yarın gelin’ demiş, kızını zehirleyip öldürmüş. Ertesi gün gelince de ‘kızım öldü cenazesini alın’ demişler” dedi. Eski Türkmen Meclisi Başkan Yardımcısı Avukat Şevki Çayır da, Musul ve Sincar’dan kaçıp Sincar dağlarına giden Türkmen ve Yezidiler’in durumlarının felaket olduğunu söyledi. Çayır, “Onbinlerce insan, hepsi aç-susuz. Köpekler çocuk cesetlerini yiyor. Engelli ya da çok yaşlı olduğu için Telafer’den götürülemeyenler de açlıktan öldü. Tuzhurmatu’da erkekler kenti savunuyor. Türkmen kadınlar ve çocukları Bağdat, Kerkük, Kifri ve Kerbelaya’ya kaçtılar. IŞİD’li teröristler tarafından tecavüz edilen kadınlarımız, kızlarımız intihar ediyor” diye konuştu.

İnsanlık faciası
Bir Irak Türkmen Cephesi yetkilisi, yaşanan dramı ve insanlık faciasını, “Telafer’de kalan aileler oldu. Kadınlara el koydular. Arabaları olmadığı için kaçamadılar. Orada da facia yaşandı. 350 aile terör örgütünün eline düştü. Kadınların çoğuna tecavüz ettiler. Erkekleri öldürdüler” diye anlattı. Sincar’dan da Şii oldukları için yüzlerce Türkmen ailenin ayrılamadığını belirten aynı yetkili, uluslararası kamuoyunun Hıristiyan ve Yezidilere yapılanları gördüğünü söz konusu Türkmenler olduğunda ise gözlerini kapadığını söyledi. Telafer ve Musul bölgelerinde eski polis teşkilatından ve askerlerden oluşan silahlı bir kuvvet  kurduklarını açıklayan ITC yetkilisi, “Telaferli Türkmenlere bu güce katılmaları için çağrı var. Telafer’deki Türkmenler bu güce katılarak topraklarını kurtarmak istiyor” dedi.