Türkmendağı’nda kahramanlık destanı

Türkmendağı’nda kahramanlık destanı
Esad güçleri ve Rus savaş uçaklarının aylardır bomba yağdırdığı Türkmenler destan yazıyor

Ölümüne direniyorlar

Moskova’nın hava desteğini arkasına alan Esad birlikleri, Türkmen Dağı’ndaki köylere havadan bomba, karadan top ve havan yağdırıyor. Kızıldağ ve Burj El Kasab Tepesi’nde göğüs göğüse çatışmalar yaşanıyor.

Camiyi füzeyle vurdular

SUriye’deki IŞİD’le mücadele yerine bölgedeki soydaşlarımıza karşı insanlık dışı saldırılar düzenleyen Ruslar, dün de Türkmen bölgesindeki Çümeyren Köyü camisini füzelerle vurdu, 4 sivil öldü. 

 

Türkmendağı’nda kahramanlık destanı

Yaklaşık bir aydır Esad güçleri ve Rus savaş uçaklarının bomba yağdırdığı Suriye’nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı’nda Türkmenler imkansızlıklar içinde direniyor.

Rusya’nın korkunç hava desteğini arkasına alan Beşar Esad, önceki sabahtan itibaren Türkmendağı’ndaki köylere havadan bomba, karadan top ve havan topu yağdırmaya başladı. Saldırıda özellikle Çümeren, Kulcuk, Nisiybin köylerinin hedef alınırken Kızıldağ ve Burc el-İslam tepesi çevresinde şiddetli çatışmalar oluyor. Saldırıya destek veren Rus jetleri de Türkmendağı ve Cebel Ekrad’ı vuruyor. Türkmenler, Türkiye’ye kaçmak yerine imkansızlıklar içinde kahramanca direnmeyi sürdürüyor.

Cami bile vuruldu

Türkmendağı bölgesindeki Çümeren Köyü’nde bulunan cami, Rus füzeleri tarafından yerle bir edildi. Saldırıda 4 sivil hayatını kaybetti. Ruslar, Suriye’de IŞİD’le mücadele etmek yerine Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus’ta bulunan askeri üslerini korumak için Türkmenlere karşı insanlık dışı saldırılar düzenliyor. Lazkiye limanı Rus gemileri için ve Rusya’dan rejimi ayakta tutan yardımın geçiş noktası olması özelliğiyle vazgeçilmez bir yer. Savaştan önce bölgede yaşayan çoğu Türkmen 110 bin kişinin tamamı mülteci konumuna düştü. Savaşın başından beri 5 bin sivil ile bin direnişçi hayatını kaybederken yüzlercesi de rejim güçleri tarafından hapse atıldı.

Köyden çıkış yok

Beşar Esad güçleri, Bayır Bucak Türkmen bölgesinde bulunan 72 köyden 51’ini ele geçirdi. Geri kalan köylerde ise şu an muhalifler hakim durumda. Bölgedeki 54 köye muhtarlık statüsü veren Esed rejimi, hane sayısı 50 ila 100 arasında değişen yerleşim yerlerine köy statüsü vermediği için çiftlik olarak niteleniyor. Rejimin hakim olduğu kent merkezi ve Burc-el İslam gibi bölgelerde ise az da olsa insanlar yaşamaya devam ediyor. Elektrik yok denecek kadar az veriliyor. Gıda girişleri kontrollü bir şekilde yapılırken, köylerden çıkış ise yasaklanıyor. Kaçanlar ise rejim güçleri tarafından öldürülüyor. Bölgedeki tehlikeden korunmak için kaçanların dörtte üçü Osmaniye Çadır Kenti ve büyük şehirlerde yaşıyor. Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre bombalamanın yaşandığı köyler tamamiyle boşalmış durumda. Rusya’nın yardım koridorlarını bombalamasından dolayı yardımların ulaşmasında sıkıntı yaşandığını dile getiren kaynaklar, bölgede doktor ve ilaç sıkıntısının çok daha ciddi boyutta olduğunu belirtiyor.  Türkmenlerin yaşadığı bölgelerde geçim kaynağı olan zeytin ağaçları da bombardımandan yandığı için bölgede kalanların gelir kaynağı yok oldu. Çaresiz kalan Türkmen halkına yardımlar Türkiye’den gidiyor.