Türkmenler için aciliyet

Irak ve Suriye’deki Türkmenler son derece zor şartlarda hayatta kalmaya çalışıyorlar. Zor şartlarını ortaya koyacak bir açıklama da yapamıyorlar; çünkü, AKP Hükûmeti, Suriye Türkmenlerini bilmiyorum ama, Irak Türklerini temsil eden Türkmen Cephesi’nin mağduriyetlerini duyurmasını istemiyor. Muhakkak Suriye Türklerine de konuşmamalarını tembihlemişlerdir.

Irak ve Suriye Türkleri için Türkiye’den başka kapı yok. Elbette onlara yardım gidiyordur... Yeterli mi?
Irak’ın da, Suriye’nin de bir bütün olarak kalması mümkün görünmüyor. Öyleyse iki bölgedeki Türkler için bir strateji tespit edilmeli ve strateji üzerinden yürünmelidir. Ülkeler parçalanırken, durumları ne olacak? Otonom söz konusu olabilir mi? Hatta bağımsızlıktan bahsedilebilir mi? 
Türkiye’de gönüllü kuruluşlar Türklere yardım ulaştırmak için çırpınıyorlar. Hemen sınırımızın ötesinde Ayn el-Arap’da çok şiddetli çatışmalar oluyor. O bölgelerde belki Kürtler çokluk ama Türkmenler de yaşıyor.  
Türk yurdu Kerkük ve çevresi peşmergenin kontrolünde... ABD  “Barzanî Devleti”  kurdurursa Kerkük bu devlete dâhil edilebilir mi? Bırakın Kerkük’ü Erbil bile düşünülemez. 
İstanbul’da Süleymaniye’de KOCAV salonlarında geçen cumartesi geniş iştirakle bir seminer düzenlenmişti. “Irak Türkmen Çalıştayı Sonuç Bildirisi” 33 kuruluşun imzasıyla yayınlandı. Tertip komitesi adına Milliyetçi Hekimler Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Orhan Gedikli’nin duyurduğu alınan kararlar pek alâ devletin politikası hâline getirilebilir:
* Irak toprakları Araplar ve Kürtler kadar Türklerin de ana vatanıdır. n Irak Arap, Kürt, Türk(men) federe bölgesi olarak üçlü bir federasyon şeklini almalı ve Irak’ın bütünlüğü korunmalıdır. Merkezî hükümette gruplar nüfus durumuna göre mezhep ayrımı yapılmadan, temsil edilmelidir. n Irak’ta oluşacak üç federe devletin sınır güvenliği, BM silâhlı güçleri tarafından üstlenilmelidir. n Telafer’den Mendeli ve Bedre’ye kadar olan bölge M.Ö. 3500 yıllarından beri Türklerin topraklarıdır. Bu bölge Türkler için güvenli bölge olarak belirlenmeli ve güvenliğin sağlanmasında Türkiye garantör olmalıdır. n Irak Türk Federe Bölgesi’nin güvenliği Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) silahlı güçleri tarafından sağlanmalıdır. Bu silahlı güce Batı dünyası, ABD ve Türkiye silâh da dâhil, Kürtlere yaptığı yardımların aynısını yapmalıdır. n Türkiye aynen KKTC örneğinde olduğu gibi ITC’ye her türlü yardımı yapmalıdır. Bunun için Barzanî kontrolündeki Habur sınır kapısı dışında ITC’nin kontrolünde olacak Ovaköy-Telafer sınır kapısı acilen açılmalıdır. n Türkiye, Türk dünyasının diğer bağımsız ya da özerk cumhuriyetlerini ikna ederek ITC’ye sivil örgütler veya devletler bazında yardım yapılmasını sağlamalıdır. n Acilen Türkiye’de büyük Türkmen Kurultayı düzenlenmeli ve yol haritası belirlenmelidir. Bu toplantıdan hemen sonra Irak Türkmen Meclisi oluşturulmalıdır. n Barzanî’nin kendilerinin olduğunu iddia ettiği Kerkük söylemi kesinlikle kabul edilmediği belirtilmeli, Barzanî güçleri Kerkük ve diğer Türk topraklarını derhal ve şartsız terk etmelidir.
Tertip komitesi, Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakan’ın kapısını bir çalsın... Ne cevap alacaklar merak ediyorum. 

Yazarın Diğer Yazıları