Türkmenler Kürt devleti yurttaşı olacak

Türkmenler Kürt devleti yurttaşı olacak
Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Suriye üzerinden yeni oyunlar oynanan Orta Doğu’da coğrafi yapının değişeceğini, bağımsızlık referandumu yapacağını açıklayan Mesut Barzani’ye tepki gelmediğini söyledi

Öymen, “O bölgede birçok Türkmen yaşıyor. Kürdistan devleti olmasına Türkiye razı olur mu? Irak’ın buna tepki göstermesi lazım” dedi.

 

“Türkmenler Kürt vatandaşı olacak”

Emekli Büyükelçi Onur Öymen, Suriye üzerinden yeni oyunlar oynanan Orta Doğu’da coğrafi yapının değişeceğini, Türkmenlerin Kürt devletinin vatandaşı olacağını söyledi. Öymen, Kuzey Irak’taki peşmerge reisi Mesut Barzani’ye, bağımsızlık referandumu yapacağını açıklamasına rağmen bir tepki gelmediğine dikkat çekti. Mesut Barzani’nin Irak Anayasası’na göre bağımsızlık ilaün edemeyeceğini kaydeden Öymen, şunları kaydetti: “ABD, ‘Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız’ diyordu, şimdi hiçbir şey demiyorlar. Irak hükümetinden kuvvetli bir tepki gelmiyor. Rusya’dan da Türkiye’den de gelmiyor. Kimse ciddiye almıyor. ’Mesut Barzani söyler ama yapamaz’diye düşünenler olabilir. Ya da yapsa da bizi rahatsız etmez diye düşünenler olabilir. Ama kimseden tepki gelmese de Türkiye’den gelecek. Bölgenin siyasi coğrafyası değişecek. Bizim İngiltere ile yaptığımız 1926 anlaşması var. Bu anlaşmayla Musul’u ve o bölgeyi Irak’a bıraktık, Kürdistan devletine bırakmadık. Kürdistan devleti olsa acaba Türkiye buna razı olur muydu? Türkmenler de Kürt devletinin vatandaşı olacaklar. O bölgede bir çok Türkmen yaşıyor bunları düşünen yok. Biz buna razı mıyız? Bunun hukuki boyutuna da bakmam lazım. açıp baksınlar biz o bölgeyi kime bırakmışız? Kürdistan’a mı Irak’a mı? Irak Anayasası’na göre bağımsızlık ilan edemezler. Irak’ın buna tepki göstermesi lazım. Mesut Barzani, ‘Ben referandum yaptım ama yürürlüğe koyma zamanını ayrıca kararlaştıracağız’ diyecektir. ‘Halktan yetkiyi aldım, ne zaman yürürlüğe koyacağımı ben bilirim’diyecek. Uygun bir konjonktürde açıklayacak. Zaten bu noktaya geldikten sonra Osmanlının tabiriyle Kuzey Irak’ın bağımsız olması için bir tek sikke kestirip hutbe okutması kaldı. Fakat Türkiye’den çekiniyorlar.”