Türkmenler mücadeleden vazgeçmiyor

Türkmenler mücadeleden vazgeçmiyor
Irak'ta çok büyük oyunların oynandığına dikkat çeken Irak Türkmen Cephesi Başkanı Erşad Salihi, "Türkmenler, merkezî hükümetin karar sistemi içinde olmalı. Muhalefette kalmak; çıkarlarımız açısından doğru olmaz" dedi.

Fatih ERBOZ/Ankara

Irak seçimleri sonrasında Türkmenler mücadeleyi bırakmıyor. Irak Türkmen Cephesi Başkanı (ITC) Erşad Salihi; Irak'ta çok büyük oyunların oynandığına dikkat çekti. Kerkük'ün istikrarının çok önemli olduğunu ifade eden Salihi, Kerkük'teki oyunların bütün bölgenin güvenliğini tehdit edecek nitelikte olduğunu belirtti. Salihi, Türkmenlerin merkezî hükümetin karar sistemi içinde olmaları gerektiğini, muhalefette kalmanın doğru bir tutum olmayacağını da kaydetti.

Kerkük'te protestoların sürdüğünü ve daha büyük protestolar planladıklarını anlatan Erşad Salihi, sözlerini şöyle sürdürdü,

"Şu ana kadar Yüksek Seçim Komiserliği'nden hiçbir sorunun cevabını alamıyoruz. Binlerce kişi, kaç gündür protesto ederken, bu dikkate alınmıyor. Kürtler, 16 Ekim'den sonra partisinden ve bölgesinden uzak durumda. Elektronik sistem ile seçimde bazı Kürt yetkililer bu sistemi kuran şirket ile Süleymaniye'de anlaştı. Kerkük'teki verileri aldı ve seçim sonuçlarına etki etti. 6 sandalye daha fazla kazandılar. Türkmen ve Araplar değil, bazı Kürtler de sonuçların şaibeli olduğunu ifade ediyor. Hatta; yine bazı Kürt partileri aynı listede olmalarına rağmen, KYB ile onlar da şikâyet ediyor. Bu işin, planlı bir şekilde birkaç kişi için gerçekleştiğini ifade ediyor."

Kerkük'teki nüfus dağılımının seçimi etkileyemeyeceğini dile getiren Erşad Salihi, Türkmenler olarak bu konuda çok bilinçli hareket ettiklerini bildirdi.

"Eğer öyle bir şey yapılmak istenirse Türkmenlerin direnişi daha da artar" diyen Salihi, "Oynanan oyunlar büyük. Bölgenin güvenliği üzerine bir oyun oynanıyor, bunu görmemiz gerekiyor. Türkiye'nin çok dikkat etmesi gerekir. Sadece ITC'nin, Irak Türkmenlerinin değil, bölgenin güvenliğini tehlikeye atan bir mesele ile karşı karşıyayız. Kerkük istikrarsızlaştırılırsa, Irak istikrarsızlaşır. Suriye'de oynanan oyunlar, nasıl ki İran'ı ve Türkiye'yi etkilediyse, Kerkük'te oynanan oyunlar da aynı şekilde bölgedeki ülkeleri etkileyecektir.'' şeklinde konuştu.

İlgili Haberler