“Türkmenlere yapılan zulmü dunyaya anlatamıyoruz”

“Türkmenlere yapılan zulmü dunyaya anlatamıyoruz”
Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Irak’taki Türkmenlerin Türk ve dünya kamuoyunu bir türlü harekete geçiremediklerini söyledi.

Ayn el-Arap için dünyanın ve Türkiye’nin ayağa kalktığını ifade eden Mehdi, “Türkmenlere yapılan zulmü sadece Türkiye biliyor. Dünya bilmiyor. Ayn el-Arap’ı dünya biliyor ama, Telafer’den, Karatepe’den bahsedilmiyor. Ankara ve İstanbul’daki Türkmen derneklerinin hatası bu” dedi. 

Eğit-donat istiyorlar
Ali Mehdi, eğit-donat projesine Türkmenlerin de dahil edilmesini istedi. IŞİD’in Türkmenlere  karşı saldırılarını sürdürdüğünü anlatan Mehdi, Türkiye’nin peşmergeye destek verdiğini ancak aynı anlayışın karşılığını Barzani’den göremediklerini ifade etti. Türkmenlerin de hatalı davrandıklarını vurgulayan Mehdi, “Türkmenlerin bir projesi yoktu, birleşmedik. Son 4 ay da insanlarımızı perişan oldu. Yapılan yardımlar insani boyutta kaldı ve eksik kaldı. Türkmenler dağıldı. Güney Irak’ta, Kuzey Irak’ta ve Kerkük’te dağınık durumdalar. 500 bin Türkmen’in şu anda tam olarak nerede olduğunu bilmiyoruz. Onları toparlayamadık. Bir proje yapamadık bunun için. Türkiye bizden veri istiyor ama bunu temin edemiyoruz” diye konuştu.  

Karatepe rahatladı
Öte yandan Irak Türkmen Milletvekili Hasan Özmen, Karatepe’de IŞİD’e karşı Irak Hava Kuvvetleri tarafından ve müttefik güçler tarafından operasyon düzenlendiğini açıkladı. Hava saldırılarının etkili olduğunu ifade eden Özmen, “IŞİD durduruldu. Ama kaçırılan 15 kişiden hâlâ haber yok. Kara Kuvvetlerinden de takviye gelmesini bekliyoruz. Karatepe’den kaçanlar Kerkük, Tuzhurmatu, Cabbara’ya yakın kasabalara gittiler. Kasabanın merkezi hâlâ bizim elimizde, IŞİD’in bir ilerlemesi yok. Bütün köyleri temizlemek için en azından 1 bölük bile yeter” diye konuştu.               


Haber Fatih Erboz