Türkmenlerin feryadı

Türkmenlerin feryadı
Irak’ta perişan olan 150 bin kişinin acil yardıma ihtiyaçları var. Türkmen lider Kazancı “Sincar’dadurum kötü!” diyor

Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, bölgede en acil ihtiyacın gıda olduğunu söyledi. Türkmenlerin zor bir Ramazan ayına başladıklarını ifade eden Kazancı, “Özellikle Ramazan ayının gelmesinin ardından bölgede ihtiyaçların artmasıyla birlikte en acil olan, insani yardımların yerine ulaşmasıdır” dedi. Kazancı Sincar Bölgesi’nde kalanların büyük bir çoğunluğunun Türkmen olduklarını anımsattı. Sincar’daki 150 bin Türkmen’in insani yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyen Kazancı, Ramazan ayı ile birlikte ihtiyaçların arttığına dikkat çekti. Acil ihtiyacın çocuk maması ve gıda olduğunu vurgulayan Kazancı, Kızılay, İHH ve AFAD’ın gönderdiği yardımların yeterli olmadığını söyledi. 150 bin kişinin doyurulmasının ve barındırılmalarının güçlüğüne dikkat çeken Kazancı, şunları söyledi: 

10 bin çadır
“150 bin insana nasıl yiyecek, içecek yetiştirilecek? Yeni bir gelişme yok. Yardım gidiyor İHH’dan 20 TIR gitti. AFAD yardım gönderiyor. Şu anda 10 bin çadırın Türkiye’den bölgeye ulaştırılması bekleniyor. AFAD ve Kızılay birlikte bu çadırları götürecek. Çocuk maması, ilaç ve kumanya ihtiyaçları var elbette. Türkiye 200 bin kumanya ulaştırmayı hedefliyor. Şu ana kadar bölgeye 20 bin kumanyanın gittiği ifade edildi. Orada 150 bin insan var. Kumanya yetiştirmek zor oluyor. Ramazan ayı dolayısıyla oruç tutan insanlar da var. Çok zor bir durumla karşı karşıya kaldık. İnsanlar sıkıntılı.” 

Musul’a giremez
Bölgede çatışmaların yer yer durduğunu ve Musul’da da kontrol noktalarının kaldırıldığını ifade eden Kazancı, Irak ordusunun düzenlediği hava operasyonlarından başarılı sonuçlar aldığını kaydetti. Uçaklardan atılan bombalardan sivillerin de zaman zaman zarar gördüğünü belirten Hicran Kazancı, Irak ordusunun Samarra ve Bağdat’ın güneyinde, Tikrit’te İŞID ile çatıştığı için Musul’a girmesinin  zor olduğunu açıkladı.

ABD müdahale etmiyor
ABD’nin IŞİD’e karşı şu ana kadar operasyon düzenlemediğini ifade eden Kazancı, çatışmaların Bağdat civarında yoğunlaştığını kaydetti. Kazancı, “IŞİD tek örgüt değil. Kendi aralarında da çatışma çıkabilir. Suriye’dekine benzer çatışmalar olabilir. Şu anda böyle bir dağılma söz konusu değil ama ileride olabilir. Samarra-Bağdat yolu üzerinde ciddi çatışmalar var. Irak Merkezi hükümeti belli noktaları aldığını söylüyor ancak bu, gerçekleri yansıtmıyor. Çatışmaların nereye gideceği belli değil” dedi.  


“Türkiye’nin desteğine ihtiyacımız var”
Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşed Salihi, Türkiye’nin her zaman Türkmenlerin yanında olduğunu, yaşadıkları bu zor süreçte Türkiye’deki basın yayın organlarından da destek beklediklerini ifade etti. Salihi, ITC Türkiye Temsilciliği aracılığıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkmenlerin, bugüne kadar hep yanında olan Türkiye’nin verdiği destek sayesinde pek çok sıkıntılı süreci atlattığını vurgulayarak “Türkmenlerin, son günlerde yaşanan sıkıntılı ve kritik süreci de yine Türkiye’nin desteğiyle atlatacağına inançlarının tam olduğunu” belirtti.
“Ne yazık ki son günlerde bazı Türk basınında Irak Türkmen Cephesi ile Türk makamları arasında geçen görüşmelerle ilgili gerçeği yansıtmayan haberler yayımlanmaktadır” ifadesini kullanan Salihi, bu basın yayın organlarının bilerek veya bilmeyerek kirli tezgahların ve hesapların bir parçası durumuna düştüğüne işaret etti. Erşed Salihi, gerçek dışı haberlerin ITC-Türkiye ilişkilerine zarar veremeyeceğine ancak Irak’ta yaşayan Türkmenleri zora ve sıkıntıya sokacağının açık olduğuna dikkat çekti.