Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Serap BESİMOĞLU

Serap BESİMOĞLU

Türkü'lere yolculuk

Bu hafta türkülere yolculuk yapan bir koroyu konuk ettim sütunuma. Ankara Devlet T.H.M korosu müdürü Habib Coşkunsoy’la halk müziği korosunun yeni sezon çalışmaları, turneler, halk müziğin önemi üzerine kısa bir sohbet yaptık. Kendisine halk müziğimizin koro bünyesindeki etkinlikleri ve halk konserleriyle tanıtımı üzerine neler yaptıklarını ve projelerini sordum.
Türküleri tarifler misiniz dedim. Bakın neler söyledi.
Halk müziğimiz bilindiği gibi Anadolu insanının çığırış, sesleniş ve kendini ifade biçimidir. Türkülerimiz daima yaşantımızın ve coğrafyamızın bir parçasıdır. Gelin alınır türkülerle, çocuk doğar ninnilerle, asker uğurlanır manilerle, başka bir boyuta yolcularız sevdiklerimizi ağıtlarla, gurbeti, sılayı, hasreti ve özlemlerimizi deyişlerle dile getiririz.
Bu bağlamda koromuz öz malımız olan türkülerimizi tanıtmayı, yaygınlaştırmayı ve korumayı ilke edinmiştir.
Peki bu sanat sezonunda türkü severlere neler sunacaksınız? Konserlerinizle ilgili bilgiyi okuyucularımızla paylaşır mısınız?
2010-2011 sanat sezonunu sizin de bildiğiniz gibi 22 Ekim’deki “Açılış konseri” mizle dinleyici ile buluşturduk. Her yıl olduğu gibi yine konserlerimize yoğun bir ilgi vardı. Yine bu yıl da turne ve özel konserlerimiz hariç periyodik olarak 13 konser vereceğiz.
Sn. Coşkunsoy özel konserlerden kastınız nedir?
Periyodik salon konserlerimizin konsepti dışında farklı projelerle, gelenekselliği bozmadan çok seslendirilmiş, mizansenli konserlerle yine orijinal formu bozmadan yeni projeler ürettik ve bu tanıtımları sunuyoruz. Ayrıca halkımızın bize ulaşamadığı noktada biz turne programlarıyla, gerek solist gerek küçük gruplarla Anadolu konserleri verip il il, ilçe ilçe türkülerimizi yaşatıyoruz, tanıtıyoruz. Dinleyicimize ulaştırıyoruz.
Birazda THM korosundan bahseder misiniz?
1986 yılında Kültür Bakanlığımız bünyesinde kurulan koromuz bu yıl 25’inci sanat yılını kutlayacak. Devlet koromuzda çok değerli, profesyonel ses ve saz sanatçılarıyla çalışıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana çok değerli şeflerle çalıştık. Ör. Mehmet Özbek koromuzun kurucularındandır. Uzun yıllar koromuza hizmet vermiştir. Daha sonra Abdullah Kurbani, şimdi ise yine değerli şef Nemci Kıranla çalışmalarımız devam etmektedir.
Ayrıca konserlerimizde halk müziğine emek vermiş, türkü ustalarıyla icralar yapıyoruz. Ör. Arif Sağ, Musa Eroğlu, Belkıs Akkale, İzzet Altınmeşe, Kamil Sönmez ve bir çok icracılarımızı gerek ses, gerek saz olarak dinleyenlerle buluşturuyoruz. Bu sanat sezonumuzda da yaşayan kaynak kişileri konserlerimize davet ederek seyircimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Tabii bu arada yok olmakta olan  “Aşıklık Geleneği” nin yaşatılması için ülkemizin bu alanda hizmet vermiş ve vermekte olan halk ozanlarını periyodik konserlerimizde ağırlayarak irticalen söylenen atışma geleneğimizi de yaşatacağız. Buradan sizin vasıtanızla türkü dostlarına duyuralım; en yakın konserimiz 12 Kasım 2010 tarihinde Büyükşehir belediyesi Gençlik parkı konser salonunda tüm okuyucularınızı davet ediyoruz.
Sn. Coşkunsoy biz de takipçiniz olup bu güzel konserleri sütunumuzdan türkü severlere duyurmaya devam edeceğiz. Türk’ün türküsü ve ülküsü daim olsun.

Yazarın Diğer Yazıları