Türk’üm o kadar!

Türk’üm o kadar!
Nobel ödülü alan Prof. Aziz Sancar etnik köken tartışmalarına tepki gösterdi

Aziz Sancar: Ben Türk’üm o kadar!..

BBC’yi eleştiren Sancar, “Bana ’Arap mısınız, kısmen mi Türk’sünüz’ diye sorarak saygısızlık yaptılar.  Ben Türk’üm’ dedim. Ben Türk’üm, o kadar” dedi. 

 

Türk’üm o kadar!

Nobel Kimya Ödülü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, BBC’nin kendisine yönelttiği ‘Arap mısınız kısmen mi Türk’sünüz sorusuna tepki göstererek, “Arapça da Kürtçe de konuşmuyorum. Ben Türk’üm o kadar” cevabını verdi.

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi tarafından Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Aziz Sancar, yıllarca verdiği emeklerin ardından ödüle layık görülmekten büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “En çok ülkem için sevindim. Türkiye’ye bilim lazım, güç durumdan çıkıp Avrupa düzeyine varılması için bilim gerekli. O yönden katkı sunduğum için de çok sevinçliyim” dedi.  Mardin’in Savur ilçesinde 8 çocuklu bir ailenin oğlu olarak dünyaya gelen İstanbul Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra doktorasını Teksas Üniversitesi’nde tamamlayan ve Chapel Hill kasabasındaki Kuzey Carolina Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü’nde çalışmalarını sürdüren Sancar, büyük ödül sonrası duygularını Anadolu Ajansı muhabiriyle paylaştı. Sabah saat 5’te Stockholm’den gelen telefona eşinin yanıt verdiğini ve çok önemli bir görüşme yapmak istediklerini söylediklerini anlatan Sancar, “Eşim Gwen’in Stockholm’den aradıklarını söylemesini o anda algılayamadım. Uyandım, telefona gittim, Nobel Kimya Ödülü’nü aldığımı söylediler. Ben de uykulu biçimde, gerektiği şekilde teşekkür etmeye çalıştım” dedi.

Ödül sürpriz oldu

Ödülü açıkçası bu yıl beklemediğini aktaran Sancar, daha çok tıp ağırlıklı araştırmalara odaklandığını, dolayısıyla kimya alanında bir ödülü beklemediğini belirterek, “Çalışmalarımın hem tıp hem de kimya yönü var. Tıp ödülünü alacağımı düşünüyordum. Fakat o ödül iki gün önce verildiği için, artık olmaz diye düşünüyordum. Dolayısıyla bu kimya ödülünü beklemiyordum. Sürpriz oldu” dedi. Ödülü aldığının duyurulmasından sonra kendisine dünyanın birçok medya kuruluşundan ulaştıklarını ve bundan memnuniyet duyduğunu belirten Sancar, ancak bazı medya organlarının sorularından ve sosyal medyada kendisinin kökenine ilişkin yorumlardan rahatsızlık duyduğunu dile getirdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin telefon ettiğini aktaran Sancar, “Bana ‘Arap mısınız, kısmen mi Türk’sünüz’ diye sorarak saygısızlık yaptılar. BBC’ye söyledim, ‘Arapça konuşmuyorum, Kürtçe konuşmuyorum, ben Türküm’ dedim. Güneydoğulu olunca bundan kaçamıyorsunuz ama kendimi öyle biliyorum, BBC’ye de söyledim size de öyle söylüyorum” diye konuştu. Sancar, “BBC’nin bana sorduğu ilk soru, ‘Siz Arap mısınız?’ oldu. Ben Türküm, o kadar. Mardin’de doğmuşsam, Cizre’de de doğmuşsam, Kars’ta da doğmuşsam ben Türküm” diye konuştu.

 

Prof. Sancar:  DNA kendini nasıl onarıyor bunu aydınlattıkS

Sancar, kendisini ödüle götüren çalışması hakkında şu bilgileri verdi: “Araştırmalarımız DNA onarımı üzerine. Çalışma, hem kanserin önlenmesinde hem de bazı kanser tedavilerinde önemli bir buluş. O nedenle Nobel’e  layık görüldü. Şu anda  buluşun, kanser tedavilerine etkisini kestirmek güç ancak bir etkisi olacağına eminim. Zaten Nobel ödülünün manası bu. Çünkü gelecekteki kanser tedavilerindeki  gelişmelere katkısı olması bekleniyor.” Çalışmasının ileriye dönük kanser tedavilerinin ne yönde değiştirmesinin beklendiğinin sorulması üzerine Sancar, “Buluşumuzu, kanser tedavisinde kullanmak üzere ABD’li onkologlarla çalışıyorum. Bir sonuç aldığımızda etkisi tabii ki Türkiye’de de olacak ve kullanılacak” diye konuştu. Çalışmasının kanser tedavisinde kullanılmasının ne zaman olacağını  tahmin etmenin zor olduğunu belirten Prof. Dr. Sancar, “En az 5 yıl alır” dedi. Temel bilimlerdeki buluşunun kişiye özgü tedavi yönünde olduğunu ancak kesin bir şey söylemek için erken olduğunu söyleyen Sancar, “Mayıs  ayında bir yöntem geliştirdik. Kişiye özgü tedavide uygulanabilecek bir yöntem. Ancak hala üzerinde çalışıyoruz” dedi.