Türk'ün gururu ile oynamak

Cuma günü sosyal medyada bir video dolaşmaya başladı.

İstanbul Merter'de bir tekstil toptancısında çekildiği sanılan videoda kot pantolonların arasında bir koli yapan kişi, bu pakete sarılıp öpüyor ve ağlıyor.

Bu paket Rusya'ya gidecek olan bir koli. İlk bakışta gülüp geçilecek bir video. Ancak bu video bir süre sonra o kadar yayıldı ki, bütün Rus sosyal medyasında, internet sitelerinde ve son olarak da Rus haber ajansının sitesinde yayınlandı.

Rusların olmadığı bir Türkiye'nin ne kadar kötü bir durumda olduğu anlatılarak bu video yayınlandı.

Ruslar haberi "Rusya'ya ihracat yapan esnafın koli sevinci kameraya yansıdı! Rus savaş uçağının 2015'te Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Türkiye-Rusya ilişkileri dondurulmuş, Rusya'ya ihracat yapan esnaf bundan zarar görmüştü." şeklinde gördü.

Bu video aslında belki şaka olsun diye hazırlanmıştı. Ancak bilinçsiz bir şekilde yapılan şaka Türkiye'yi Rusya'da küçük düşürülmüştü.  Video her halde bütün Rus coğrafyasında milyonlarca kez izlenmişti.

Tam bir geri zekâlıca bir hareket.

Türkiye dünyanın her ülkesine tekstil ürünü satan bir ülke. Üstelik Avrupa'da dev markalara üretim yapan bir ülke. Ama bu video Rusların egosunun tavan yapmasına neden oldu.

Amerikan ve Avrupa ambargosundan bunalmış olan Ruslar için tam bir teselli kaynağı oldu.

Aslında bu ilk değil. Geçen yıl da Antalya'da yaşanmıştı. İlk kafile diye gelen 10 tane Rus, çiçeklerle karşılanmış önlerine halılar serilmişti.

 Aradan geçen aylara rağmen ne gelen bir Rus ne de bir rezervasyon var.

Gazetelerde her gün haberler çıkıyor Rusların geleceğine yönelik. Özellikle hükümete yakın bazı gazeteler neredeyse klişe haberler yapıyor.

Önce şunu çok iyi anlamalıyız; hiç kimsenin değil birkaç milyon dolar, milyar dolar için bile Türk'ün onuru ile oynamaya hakkı yok.

Gerek bu video gerekse Antalya'da yapılan o meşhur karşılamalar Türkiye'nin imajına da zarar vermektedir.

Şu anda Türkiye ile Rusya arasında ilişkiler düzelmiş görünüyor.  Rusya ne derse Türkiye hemen yapıyor.  Ancak Rusya'dan halen gelen ne turist var ne de tırlar dolusu giden sebze ve meyveler.

Ruslar ne yapmak istiyor sorusuna yanıt bulmadan önce Rusya'da ne oluyor ona iyi bakmak lazım.

Rusya'da petrol fiyatları kaynaklı büyük bir kriz yaşanıyor. 120 Usd'den 50 doların bile altına gelen petrol Rusya'da neredeyse tüm yatırımların durmasına neden oldu.

Türkiye ekonomik olarak şu an nasıl tıkanmışsa Rusya'da aynı şekilde tıkanmış durumda. Hatta hantal bir ülke olan üretimi olmayan Rusya Türkiye'den çok daha kötü durumda.

Yani şu an için Rusya'da refah seviyesi yok. Alım gücü oldukça düşmüş durumda.  1 dolar 59 rubleden işlem görüyor. Yani bizde de dolar nasıl artınca tüm dengemiz bozuluyorsa Rusya'da Ruble de öyle bozuyor.

2012 yılına kadar Ruble Dolar karşısında oldukça güçlüydü. Ancak Amerika'nın parasal genişlemeye son vermesi bu ülkeyi de olumsuz etkiledi. Kırım'ın işgalinden sonra Amerika ve Avrupa tarafından getirilen ambargo Rusya'yı kimse görmese de ciddi olarak sarsıyor.

Bunu bizzat ben Rusya'da gördüm ve gözlemledir.

Halkın alım gücü ciddi anlamda düşmüş.

Rusya şu anda kendi derdine düşmüş durumda. Türkiye'den ne milyar dolarlık ürünler alabilir ne de milyonlarca turisti gönderebilir.  Daha önce Türkiye'de 10 günlük tatil için 2 bin dolar ödeyen Ruslar, kendi para birimiyle 45-50 bin Ruble ödüyorlardı. Şimdi aynı para için 120 bin ruble ödemek zorundalar.

2 kişilik bir aile yani karı koca gelmeye kalksa 250 bin Ruble eder ki, bu parayı Rusya'da kim kaybetmiş ki, o halk bulup Türkiye'ye gelsin.

Ruslar aslında Türkiye'ye gelmeyi uçak düşürülme olayından önce bırakmışlardı. Uçak olayı tamamen kesilmesine neden oldu.

Yasakların kalkması ile Rus turist gelecektir ama bu sayı öyle ne Türk turizmini kurtaracak ne de bayram edilecek bir rakam olmayacaktır.

Türkiye'de yapılan saçma sapan işler ve beklentiler sadece Türkiye'nin imajına dahası onuruna zarar vermektedir.

Bu millet Çanakkale'de açken gururu için düşman cephesine yemen atan askerlerin çocuğudur. Bu nedenle birkaç yüz dolarlık kot pantolon satışı için veya 3-5 otel odası dolacak diye kimse bu yüce milletin gururu ile oynamasın.

Yazarın Diğer Yazıları