Türk'ün onur günü...

Üzerine ağır bir karamsarlık havası çöken ülkemde çok güzel işler de oluyor... Dün bunlardan birini teneffüs ederek tarif edilemez büyük mutluluk yaşadım.

Türk Dili Konuşan ve Akraba Ülkeler Avukat Örgütleri Birliği  (TÜRK-AV) dün Ankara'da atılan imzalarla resmen kuruldu. Tasarlanan muhteşem logoyu da tanıtalım;

1-487.jpgTöreni izlemek için gittiğimiz Türkiye Barolar Birliği salonunda saygın hukuk adamı (TBB Baş danışmanı) Prof. Dr. Necdet Basa ile kapıda karşılaştık. 2 sene süren zorlu kuruluş çalışmalarını anlattı. Engellemeleri aşıp nasıl bugüne geldiğini aktarırken hâlâ heyecan içindeydi. Basa, TÜRK-AV'ın diğer sivil toplum örgütleri ayağında daha da yaygınlaşacağını kaydetti. Basa, TBMM  Genel Sekreterliğini yürüttüğü dönemde Türk Parlamentolar Birliği kurulması için çok yoğun çaba yürütmüştü. 

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu'nun konuşmasından notlara geçmeden önce kısa bir izlenim aktarayım. Türk dünyası için böyle büyük bir oluşumun kuruluş töreninde iktidar düşük seviyede katılımla oradaydı. Oy için, sıkıştığında üzerine Türk milliyetçiliği gömleğini giyen iktidarın sadece Adalet Bakan Yardımcısı törene gelmişti. Su borusu açılış törenlerine başta Cumhurbaşkanı, Başbakan ve onlarca Bakanla katılan, aynı anda Türkiye'nin dört bir yanından canlı yayınlar yaptıran iktidar mensupları için esasında içinde bulunduğumuz günler açısından kaçırılmaz bir fırsattı!.. Bu fırsatı niye kaçırdılar acaba!..

Metin Feyzioğlu, 9 Nisan 2016'yı "onur günü" olarak ilan etti. Her birimizin ülkesinde hukukun üstünlüğünün desteklenmesinin şart olduğuna işaret ederek, "sorunların ortak olduğu, çözümlerin de ortak akılla çözülebileceğini göstereceğiz" dedi. Feyzioğlu'nun konuşmasının en çarpıcı ve anlamlı cümleleri şöyleydi;

"Öyle büyük bir iş ki bugün, biz bile ne yaptığımızın farkında değiliz. Büyük müessese harekete geçti."

Evet!.. Turan yolunda yapılan bu büyük hizmeti tarih yazacak.

TÜRK-AV hakkında biraz da teknik bilgi verelim;

Birliğin merkezi; Ankara/Oğuzlar Mahallesi... Faaliyetlerin gerektirmesi halinde birlik, üye ülkeler nezdinde temsilci bulundurabilip, şube açabilecekler. TÜRK-AV'ın kurucu üyeleri; Arnavutluk Ulusal Avukatlar Odası, Azerbaycan Cumhuriyeti Avukatlar Birliği, Gürcistan Barolar Birliği, Kazakistan Cumhuriyet Barosu, Kırgızistan Cumhuriyeti Barolar Birliği, Moğol Avukatlar Birliği, Türkiye Barolar Birliği.

KKTC ve Kosova  gözlemci üye sıfatıyla birliğe dahi oldu.

2-356.jpg

"Birliğin amaçları ve çalışma alanları"ndan kısa notlar;

"Avukatlık mesleğini geliştirmek, avukatlık örgütlerinin etkinliğini artırmak ve hukukun üstünlüğü ilkesini güçlendirmek.

Üyeler ve üyelere kayıtlı avukatlar arasında etkili iletişimin ve dayanışmanın geliştirilmesi için zemin hazırlamak. Üyelerin ülkelerinin mevzuatlarını uyumlaştırma çalışmalarına, avukatlık mesleğinin uluslararası kabul gören ilkeleri çerçevesinde destek vermek.

Konferanslar düzenlemek, kitaplar, broşürler çıkarmak, Web sitesi açmak.

Eğitim, araştırma faaliyetleri düzenlemek.

Üyelerin ülkelerindeki mevzuatlarından ihtiyaç duyulanları tercüme ettirmek ve yayınlamak.

Avukat stajyerleri, avukatlar ve akademisyenler arası değişim programları düzenlemek.

Genel Kurul tarafından tüzüğe uygun olarak karar verilen diğer faaliyetleri yerine getirmek."

TURAN'ın Barolar Birliği kuruldu...

Allah utandırmasın.

Yazarın Diğer Yazıları