Türmen: "Vatandaşın 'evet' demesi için hiçbir neden yok"

Türmen: "Vatandaşın 'evet' demesi için hiçbir neden yok"
Eski AİHM yargıcı, eski CHP milletvekili, Demokrasi İçin Birlik platformundan Rıza Türmen, “Bütün baskılara, korkutmalara, tek taraflı yürütülen kampanyaya rağmen hayır kazanacak” dedi.

Referanduma katılımın yüksek olmasının ‘hayır’ olasılığını yükselteceğini söyleyen eski AİHM yargıcı, eski CHP milletvekili, Demokrasi İçin Birlik platformundan Rıza Türmen, herkesi sandığa gitmeye, Türkiye’nin ve çocuklarının geleceği için hayır oyu kullanmaya çağırdı. Evrensel'den Sultan Özer'in sorularını yanıtlayan Rıza Türmen, "Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine ihtiyaç yoktur, fiili durumu yaratan o çünkü. Zaten cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, böyle düşünülmüş, Türkiye için daha iyi olur diye planlanmış değildi" diye konuştu. Türmen "367 krizini aşmak için alınmış bir tedbirdi. Tamamen o günkü koşullarda alınmış bir karardı. Bunu ortadan kaldırmak, anayasayı değiştirmek lazım" görüşünü dile getirdi.

Peki, vatandaş neden hayır desin?

Vatandaş birkaç nedenle hayır desin. Bir kere demokrasi içinde yaşamak için hayır desin. Vatandaş kendi özgürlükleri için, bağımsız bir yargı için hayır desin. Vatandaş ekonomik bakımdan daha refah içinde yaşamak için, kendi çocuklarına daha iyi bir Türkiye bırakabilmek için hayır desin. 

Yani vatandaşın evet demesi için hiçbir neden yok. 

‘Hayır’ çıkması ne anlama gelecek? 

Hayır çıkması sadece anayasanın değil, bu 18 maddeyi yapan zihniyetin de reddi anlamına gelecektir. O zaman işte yeni bir demokrasinin kapıları açılacaktır. Zaten bence hayır kampanyasının en önemli tarafı buydu. 

Evet kampanyası bir partinin, hadi bilemediniz bir buçuk partinin içine sıkışmış bir kampanyaydı. AKP’nin kampanyası bir de MHP’nin lider kesimi tarafından yürütülen bir kampanya. 

Hayır kampanyasında geniş bir halk hareketi var. İçinde herkes var. Bugünkü duruma, baskıcı rejime itirazı olan herkes var orada. Demokrasi isteyen herkes var bu kampanya içinde. 

Siz hayır çıkacak diyorsunuz, bu bir temenni mi, öngörü mü? 

Havada hayır var. Bu ‘hayır’ı posterlerde görmüyorsunuz yolda giderken. Çünkü posterler baştan aşağı evet. TV ekranlarında da görmüyorsunuz, çünkü çok eşitsiz bir kampanya sürdürülüyor. Ekranlarda hayır çok az, sadece evet var. Ama toplumun içinde hayır var işte. Havasında var hissediyorsunuz hayırı. Her yanda halkın içinde var hayır.

Mesela pek çok AKP’li ile konuştuk, diyorlar ki ‘Ben AKP’liyim, bugün seçim olsa yine AKP’ye oy veririm, ama bu referandumda hayır oyu vereceğim.’

İlgili Haberler