TÜRSAB üyesinin görüşleri (1)

Dr. Cüneyt Mengü, Mercan Turizm Ceo’su ve Başkanı, 21.TÜRSAB Genel Kurulu ile ilgili biraz da onun düşüncelerine yer verelim.
“1985 yılından bugüne kadar sahibi olduğum acentemi temsilen üyelik görevimi yerine getirmek amacı ile TÜRSAB’ın tüm genel kurullarına ve gerekli önemli toplantılarına katıldım. Bugüne kadar hiçbir genel kurulda söz alma ihtiyacı duymadığım gibi hiçbir yönetimde de ne bir görev alma isteğim ya da girişimim olmuştur. Yıllardır Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden Türkiye’ye ciddi sayıda turist ve döviz getiren bir acentenin Ceo’su olarak 21. Genel Kurulda camianın yararına ilk defa söz alma isteğim olmuştur. Ancak Divan Başkanı tarafından,  “lehte mi aleyhte mi konuşulacak?” diye sorulan soruya verilecek cevap olmadığı gibi söz konusu talebimin hangi kriterlere göre dikkate alınmadığını merak etmekteyim. Acaba konuşmalarda mutlaka bir taraf mı olunması mı gerekmektedir? Genel Kurulun öğleden sonraki bölümüne katılabilme imkanım oldu ve bazı sebeplerden dolayı ertesi günkü oylamaya ilk defa katılamadığım içinde üzgünüm.
Konuşmama fırsat verilmiş olsa idi konuşmamın giriş bölümünde TÜRSAB’ın 7. Dönem’deki genel kurullarında oyumu Sayın Başaran Ulusoy lehine kullandığımı ve 21. Dönem için de Sayın Ulusoy’un tekrar kazanacağını tahmin ettiğim için kendisinden yalnızca benim değil benim bildiğim camiamıza mensup sağduyulu birçok meslektaşımın beklentilerin bir bölümünü sıralamaya çalışacaktım. 
Orta sıralarda terimi aldığımda konuşmalar ardı ardına yapılırken camiamızın durumuyla ilgili ciddi bir sentez, analiz ve projeden söz edilmesini beklerken maalesef bazı katılımcılar tarafından konuşmalara çirkin ve kabul edilemeyecek müdahaleler yapılmıştır. Divan Başkanı kuruldaki kişi sayısını hazirun 1800 kişi olarak açıklamıştır.
Türkiye genelinde 7335 TÜRSAB’a üye seyahat acentesi bulunmaktadır. Bu rakamın 2400’ü İstanbul’daki acenteleri temsil etmektedir. Sadece İstanbul’daki acente sayısı, söz konusu Genel Kurula Türkiye’nin tüm bölgelerinden katılan acente sayısından fazladır. Buradan çıkarılacak sonuç ise TÜRSAB Genel Kuruluna İstanbul’dan gerekli katılımın sağlanamadığı yönündedir. Öte yandan İstanbul dışından kurula katılan acentelerin konaklama ve bilet masraflarının TÜRSAB tarafından karşılandığını düşünürsek bu durum bilimsel olarak dikkate alındığında, acentelerin TÜRSAB’dan ciddi bir beklentilerinin olmadığını göstermektedir. Genel Kurulun  ertesi günü İstanbul da faaliyet gösteren duayen bir turizmci meslektaş ile görüştüğümde bu kurulda kendisini uzaylı gibi hissettiğini ifade etmiştir.
İkinci husus TÜRSAB toplantı salonunda asılı duran pankartta 2006 - 2007 yıllarında ortaya atılan 2023 yılına ilişkin 50 milyon turist ve 50 milyar dolar gelir hedeflendiği yer almaktadır. UNWTO’ya göre şu anda uluslararası turist gelişleri yönünden dünyada 6. sırada yer alan Türkiye, bu hedefi baz alırsa 2023’te 10. sıraya bile gelemeyecektir. Sebebine gelince bugün dünya genelinde 1 milyar turist seyahat ederken, 2020 yılında bu rakam 1 milyar 600 milyon ve 2023 yılında ise 1 milyar 750 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir. Yukarıda sözü edilen rakamlar ışığında 6. sıradaki Türkiye’nin 5. sıradaki İtalya ile arasında turist sayısı bakımından yaklaşık 11 milyon ve turizm geliri bakımından yaklaşık 10 milyar dolar fark bulunduğu görülmektedir.” 

Yazarın Diğer Yazıları