TÜRSAB üyesinin görüşleri (3)

İki haftalık gecikme ile Dr. Cüneyt Mengü, Mercan Turizm CEO’su ve Başkanı’nın, 21. TÜRSAB Genel Kurulu ile ilgili düşüncelerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. 
“Üzerinde durulması gereken diğer bir konu ise Hac ve Umre organizasyonu ile ilgilidir. 
Umre konusunda herhangi bir diyeceğim yok. Ancak Hac organizasyonu ile ilgili uygulamada birçok hırsızlıklar yapılmaktadır. Neden merkezi sistem gündeme getirilmemektedir. Eskiden olduğu gibi yurtdışından turist getiren acentelerin döviz girdileri esas alınarak, diğer bazı ülkelerde olduğu gibi adaletli sayı tespiti yapılabilir. Bilindiği gibi Hac konusunda şu anda rekabetçi sistemdeki uygulamada aracılar tarafından yüksek miktarlarda komisyonların döndüğü ve Hac organizasyonunun da nasıl yapıldığı herkes tarafından bilinmektedir. Aynı zamanda acenteler arasındaki acımasız rekabet sonucu hizmet kalitesi de düşmektedir. Yine dönüp dolaşıp turizmde mevcut yasaların düzeltilmesi gerekliliği gündeme geliyor. Hac organizasyonu konusunda öyle bir çalışma yapılmalıdır ki yalnız döviz getiren firmalar değil bu işi fiilen yapan A Grubu ve IATA belgeli acentelere de yer verilmesi uygun olacaktır.
Son olarak, iletişim ve enformasyon teknolojilerinde meydana gelen hızlı gelişmelerin seyahat acentelerine sağladığı yararların yanında korkulu rüyaları olmaya başladığı bir gerçektir. Kurulda bazı arkadaşlar tarafından konu edilen yurtdışındaki yabancı tur operatörlerinin kullandığı online sistemlerin telaffuzu çok zor edilecek milyar dolarlar elde ettikleri ve haksız rekabetin devam ettiği vurgulanmıştır. TÜRSAB ve sektörün diğer sivil toplum örgütlerinin de bu konu ile ilgili nasıl bir önlem alınacağı hususunda çalışma yapmaları gerekmektedir. Bu konu TÜRSAB’ın en önemli görevleri arasında yer almalıdır.
Bu kurulda belirgin bir şekilde zorlandığı görülen Başaran Ulusoy’un seçimi açık farkla kazanamamasının sebepleri arasında kendisine karşı kullanılan oyların bir kısmının tepki oyları olması gerekmektedir. Sayın Başaran Ulusoy’un turizm camiasına hiçbir şey katmadığını söylemek yanlış olur. Görevi devraldığı günden bugüne kadar çok yararlı hizmetleri olmuştur. Ancak turizmin geliştiği bugünkü tabloya bakıldığında yukarıda da sözü edilen hususlar üzerinde mutlaka bir çalışmaya gidilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı Sayın Başkanın camianın yararına gerekli adımlar üzerinde durması yerinde olacaktır.” 
Sayın Dr. Cüneyt Mengü’nün önerilerinden de anladığımız kadarı ile ülke turizmimizin lokomotifi ve hemen tüm riskleri alarak faaliyette bulunan tur operatörlerinin yararına yasal çalışmaların acilen yapılmaması durumunda gelecekte ülke turizmimizi büyük sorunlar beklemektedir. 
Umarım bu yayınımızla Sayın Mengü’nün yaptığı çok değerli öneriler yetkililer tarafından ciddi bir şekilde değerlendirilip, gerekli değişikliklere gidilerek ileride doğması olası zararların şimdiden önü alınmış olacaktır.

Yazarın Diğer Yazıları