TÜRSAB’dan açıklama

Geçen haftaki ‘TÜRSAB 21. Genel Kurulu’başlıklı yazıma TÜRSAB Genel Başkanı Sayın Başaran Ulusoy bir açıklama gönderdi. Sayın Ulusoy’un gönderdiği açıklamayı aynen yayınlıyorum. 
Sayın Kamuran Özgen Yeniçağ Gazetesi
Gazetenizin, 21.01.2014 tarihli nüshasında “TÜRSAB 21.Genel Kurulu” başlıklı yazınızda değindiğiniz; kaçak seyahat acentalığı takibi ve Müze ve Örenyerleri Gişelerinin Modernizasyonu ve İşletilmesi konularında kaleme aldığınız hususlar, gerçeği yansıtmamaktadır.
Bu nedenle, söz konusu hususlar hakkında aşağıdaki açıklamaların yapılması zarureti hasıl olmuştur.
1) Birliğimiz, 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ve bu kanun içerisinde yer alan yönetmelikler çerçevesinde, “belgesiz seyahat acentalığı” faaliyetlerinin engellenmesi amacıyla yıllardır pek çok çalışma yapmıştır.
Özellikle gelişen teknolojiye paralel olarak her geçen gün sayıları biraz daha artan bu faaliyetlerin engellenmesi amacıyla Birliğimiz, 04 - 06 Ekim 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Sayın Özgür Özaslan başta olmak üzere, Bakanlığın üst düzey mensupları ile 81 İl Kültür ve Turizm Müdürü ile Şube Müdürlerinin katılımı ile Kuşadası’nda “Seyahat Acentalarının Belgelendirilmesi&Belgesiz Seyahat Acentalığı Faaliyetinin Engellenmesi” konulu bir Çalıştay düzenlenmiş olup, bu Çalıştay sonrası Bakanlığımızca yayınlanan 2013/10 no.lu Genelge, web sitemizde yer almaktadır.
Söz konusu bu genelgenin özellikle 8.maddesine atıfta bulunularak konu; tüm ülke genelinde Üniversiteler, Valilikler, Belediyeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü, İl Dernek Müdürlükleri ve YÖK Başkanlığına Birliğimizce iletilmiş, belgesiz seyahat acentalığı faaliyetlerinin engellenmesi konusunda gerekli denetimlerin yapılması hususu talep edilmiştir.
Ayrıca, Birlik Genel Merkezimizde kurulan Denetleme Bölümü’nün çalışmalarına hız verilmiş, Bölge teşkilatlarımız ile entegre bir biçimde hareket etmeleri sağlanmıştır. Başta, Genel Merkez Hukuk Bölümü’müz olmak üzere, Bölgesel Yürütme Kurullarımızda görevli avukatlarımızın bu konu üzerine hassasiyetle yoğunlaşmaları temin edilmiştir.
Diğer taraftan, Birliğimiz ile Google arasında varılan mutabakat neticesinde; bundan böyle Seyahat Acentası İşletme Belgesi sahibi olmayan kuruluşların, internet üzerinden tanıtım ve satış yapmaları engellenmiştir.
2) 2010 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Müze ve Örenyerlerinin Giriş Sistemlerinin Modernizasyonu İşi İhalesi” ni kazanan Birliğimiz, 2011 yılından 2013 yılı sonuna kadar 52, 2014 yılından itibaren de toplam 106 müze ve örenyerinin giriş sistemlerini Bakanlık adına işletmektedir.
Bu projeden amaç; ülkemiz turizminin geliştirilmesi, sürdürülebilir turizmin sağlanması, kültür mirasımızın ihyası ve dünyaya tanıtılmasıdır. Söz konusu çalışmalar, yeni destinasyonlar, yeni tur programları, dolayısıyla seyahat acentaları ile birlikte yeni çalışma alanları yaratmaya yöneliktir. Dolayısıyla, belirttiğiniz başlıklar, Birliğimiz ana faaliyet alanları arasında yer almaktadır.
Anılan proje, Bakanlıklar arasında en çok gelir getiren proje niteliği taşımakla birlikte, özellikle kaçak girişlerin önlenmesi ve Bakanlık nezdinde gelirin artmasına imkan sağlamıştır.
Elde edilen gelir Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca, tüm dünyanın olduğu kadar seyahat acentalarının da gözbebeği ve ürünü olan kültür ve tarih hazinelerinin korunmasına, kazı çalışmalarına ve restorasyonlara aktarılmaktadır.
Bilgilerinizi rica eder, saygılar sunarız.
TÜRKİYE SEYAHAT ACENTALARI BİRLİĞİ (TÜRSAB)
Başaran Ulusoy
Başkan

Yazarın Diğer Yazıları