Tuvalet kağıdının fiyatından şikayet edenler bu ülkenin bir zamanlar SEKA'sı vardı, hatırladınız mı

Tuvalet kağıdının fiyatından şikayet edenler bu ülkenin bir zamanlar SEKA'sı vardı, hatırladınız mı
Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, Türkiye'de belli gramajlarda kağıda ulaşımda sıkıntı yaşanması sonrası sosyal medyada dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Ulusoy, SEKA'yı (Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş) hatırlattı.

Sudan ucuza satıldı, mal varlıkları talan edildi

TL''nin dolar karşısında değer kaybı devam ettikçe kağıt üretimi konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Yurt dışında bazı kağıtların üretimi yavaşlamış durumda. Döviz artışıyla kağıt fiyatları yükselirken yayınevleri de kitap basımı konusunda hükümetten düzenleme yapmasını bekliyor.

Hal böyle olunca, akla SEKA (Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları A.Ş) geldi. Ekonomist Prof. Dr. Veysel Ulusoy, sosyal medya hesabından SEKA''yı hatırlatan bir paylaşım yaptı. Ulusoy, "Demek ki neymiş.. satılan ve “pazarı da bedavaya verilen” SEKA önemliymiş." ifadelerini kullandı.

SEKA:

Türkiye’de endüstriyel kağıt üretimi için ilk kağıt fabrikasının temeli, dönemin Başbakanı İsmet İnönü tarafından 14 Ağustos 1934 tarihinde İzmit’te atıldı.

Fabrika inşası ve kurulumu bittikten sonra 18 Nisan 1936 tarihinde Cumhuriyet Döneminin ilk kağıdı üretildi. İlk kağıt üretiminden sonra, dönemin Ekonomi Bakanı Celal Bayar tarafından 6 Kasım 1936 tarihinde Sümerbank Kağıt ve Karton Fabrikası adı altında resmi açılışı yapıldı.

1944 yılında İzmit’te ikinci kağıt fabrikası, 1954 yılında da üçüncü kağıt fabrikası üretime geçti. 1955 yılında Türkiye Selüloz ve Kağıt Fabrikaları İşletmesi Kanunu yürürlüğe girdi. Böylelikle SEKA özerk bir yapıya sahip oldu.

SEKA, 1936 yılında yılda 10 bin tonluk kapasite ile üretime başladı. Bundan sonraki yıllarda planlı dönemde sürdürülen kapsamlı bir yatırım ve teknoloji yenileme çalışmaları ile SEKA işletmelerinin kurulu kapasitesi 1980''e değin her on yılda ortalama 2.5 misli büyüdü ve yılda 617 bin tona ulaştı.

SEKA, 1998 yılında işletme özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürüldü.

8 Kasım 2004 tarihinde Özelleştirme Yüksek Kurulu SEKA’nın giderlerinden ötürü ülke bütçesine zarar verdiğini belirterek fabrikanın kapatılması kararını verdi. İşçiler ve İzmit halkı direnişe geçti. Fabrikada örgütlü olan Selüloz-İş Sendikası bir dizi eylem başlattı. İşçiler, emekliler ve halk 51 gün boyunca fabrikaya kapanarak bu karara tepki gösterdi. Günler süren direnişten sonra hükümet ve sendikalar arasında uzlaşıya varıldı. Ve 10 Mart 2005 tarihinde SEKA’nın belediyeye devredilmesine karar verildi.

Fabrika 2005 yılında kapatıldı. İşçilerin bir bölümü emekli oldu, bir bölümü Kocaeli Büyükşehir Belediyesi''nde çalışmaya başladı. SEKA''nın İzmit Körfez''i kıyısında yer alan 500 dönüm arazisi belediyeye verildi. Büyükşehir Belediyesi burada bir kent parkı inşa etti. Eski fabrika binaları ise film platosu, bilim merkezi ve kağıt müzesi olarak değerlendirildi.

İlgili Haberler