Gambiya: Bizi AB’den kurtarın

Gambiya: Bizi AB’den kurtarın

Gambiya: Bizi AB’den kurtarın

AB’nin deniz ürünlerini toplayıp gitmesinden bıkan Gambiya, Moritanya ve Senegal Tarım Bakanlığı’ndan “bize balıkçılık öğretin” talebinde bulundu

Avrupalılar’ın devasa gemilerle balık varlığını toplayıp gitmesinden şikayetçi olan Afrika ülkeleri Türkiye’den yardım istedi. Türkiye’de de ilk etapta 5 tane taka göndererek Afrikalılar’a ağlarla balık tutmayı öğretecek. Türkiye, Batı Afrika ülkelerinden Gambiya, Moritanya ve Senegal’e balıkçı teknesi göndermeye hazırlanıyor. Avrupalılar’ın devasa gemilerle balık varlığını toplayıp gitmesinden şikayetçi olan Gambiya, Tarım Bakanı Mehdi Eker’den yardım istedi. TBMM Gambiya Dostluk Grubu Başkanı Prof. Dr. Ercan Candan da bir proje hazırladı. Karadeniz Ereğli’deki tersanede balıkçı teknesi taka ve gırgır yapmayı önerdi. Balıkçı teknelerinde Türkiye’den birer kaptan yer alacak ve Afrikalılara ağlarla balık tutmayı öğretecek.

 

Kayıkla avlıyorlar
AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, Afrika’da büyük bir balık potansiyeli bulunduğunu ancak, sandallarla küçük çapta balıkçılık yaptığını kaydetti. Candan, Avrupa ve Uzakdoğu ülkelerinin ise devasa gemilerle balıkları uluslararası pazarlarda sattığını belirtti.
Balık varlığından gerekli ekonomik kazancı elde edememekten yakınan Gambiya Ankara Büyükelçisi Gibril Joof ile bir araya geldiklerini söyleyen Candan, Büyükelçiyi Karadeniz Ereğli’ye götürüp takaları yerinde incelettiğini ifade etti. Takalarla Karadeniz’e açılıp radarları çalıştırdıklarını ve balık sürülerini gösterdiklerini belirten Candan,  “Balıkçılık çok büyük gemilerle yapılır zannediyorlarmış. Ama takaları görünce şaşırdı. ‘Bizi Avrupalılar yanıltmış. Orta ölçekli balıkçılık yapılabildiğini hayal bile edemedik’ itirafında bulundu” dedi. 

 

1.500 gırgır satılacak
Gambiya Cumhuriyeti yetkililerinin de Karadeniz balıkçı teknelerine sıcak bakması üzerine projeyi hazırladığını ifade eden Candan, projeyi Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a anlattığını ve çalışılması talimatı verdiğini belirtti.  Afrika’ya ilk etapta 4-5 tane örnek taka ya da gırgır götürmeyi planladıklarına işaret eden Candan, “Bunun için 5-6 milyon dolarlık kredi gerekiyor. 4-5 ay gibi bir sürede 5-10 tane yapıp gösterirsek Afrikalılar bu işi sahiplenecek. İlk modelleri gösterdiğimizde üç ülkeye tanesi 4 bin 500 eurodan 1.500 gırgır satacağız” şeklinde konuştu. Ercan Candan, konuyla ilgili olarak TUSKON yetkilileriyle de bir araya geldi. Takalarla tutulan balıkların işlenmesi, konserve yapılması ve stoklanması için atılacak adımlar masaya yatırıldı. TUSKON üyesi iş adamları projede yer almayı taahhüt etti.