Üçüncü cemre düştü mü. Üçüncü cemre ne zaman düşer. Cemre toprağa ne zaman düşecek

Üçüncü cemre düştü mü. Üçüncü cemre ne zaman düşer. Cemre toprağa ne zaman düşecek
Havaların ısınmasının nedeni olarak görülen cemre, yüzyıllardır Anadolu’da bir inanış olarak ilgi görüyor. İlk cemrenin havaya, ikinci cemrenin suya düşmesinin ardından üçüncü cemrenin ne zaman düşeceği merak konusu oldu. Peki, Üçüncü cemre düştü mü? Üçüncü cemre ne zaman düşer? Cemre toprağa ne zaman düşecek? sorularının cevapları ve cemre hakkında tüm detaylar…

Baharın müjdecisi olarak inanılan cemre, Arapça ‘kor’ anlamına gelir ve ısınmayı ifade eder. Baharın başlangıcı kabul edilen üçüncü cemrenin düşme tarihleri belirlendi.

ÜÇÜNCÜ CEMRE NE ZAMAN DÜŞER?

Üç tane olan cemrenin birincisi havaya 19-20 Şubat tarihleri arasında, ikincisi suya 26-27 Şubat tarihleri arasında ve üçüncüsü de 5-6 Mart tarihleri arasında toprağa düşer. Dolayısıyla üçüncü cemrenin 5 Mart Cuma günü ila 6 Mart Cumartesi günü toprağa düşeceği söylenebilir. "Cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor. Cemre düşmelerinin başlamasıyla birlikte nevruz hazırlıkları başlıyor.

CEMRENİN TÜRK KÜLTÜRÜNDE YERİ

Halk arasında cemre düşmesiyle birlikte Hıdırellez ve nevruz kutlamaları başlamaktadır. Cemre düşmesi Türk kültüründe de önemli bir yere sahiptir. Cemrenin önemi, Kültür ve edebiyat alanında kendine yer bularak ifade edilmiştir. Osmanlı zamanında Divan şairleri cemre zamanlarında önemli kişilere övgü şiirleri yazarlardı. Bu şiirlere ‘cemreviye'' denilmektedir.