Habur hakimine hukukçu tepkisi

Habur hakimine hukukçu tepkisi
Habur hakimine hukukçu tepkisi

İktidarın PKK açılımı projesi çerçevesinde Habur’da kurulan çadır mahkemesinde, Kandil’den gelen teröristleri serbes

İktidarın PKK açılımı projesi çerçevesinde Habur’da kurulan çadır mahkemesinde, Kandil’den gelen teröristleri serbest bırakan hakimin, “Takdir hakkımı kullandım, devlet için en doğrusunu yaptım” açıklaması avukatların tepkisini çekti: Bu itirafla kararların hukuksuz olduğu ortaya çıkmıştır.

 

Teröristler yasayla değil
siyaseten serbest bırakıldı
Habur’da kurulan mahkemede görev yapan hakim, PKK’lıları serbest bırakma kararının arkasında olduğunu söyledi.  Buna tepki gösteren hukukçular, “Teröristler yasayla değil siyaseten serbest bırakıldı” dedi. İsminin açıklanmaması şartıyla Akşam gazetesine açıklamalarda bulunan hakim, “Habur’a gelen PKK’lıların serbest bırakılmaları, sorumluluğu ağır bir karardı. Ancak, terörün bitme ihtimali vardı ve yasalara göre serbest bırakılmalarının önünde engel yoktu” dedi. İsmini gizli tutan hakim, “Terörün bitme ihtimalini göze alarak takdir hakkımı kullandım. O gün tutuklama olsaydı ne olurdu? Allah bilir. Devletimiz, milletimiz için en doğrusunu yaptık” diye konuştu. Mahkeme için çadır kurmadıklarını söyleyen hakim, “Huzurumuza gelen insan takım elbiseyle mi, yoksa terör kıyafetiyle mi geldi, buna bakmayız” dedi. Hakim, serbest bırakılan teröristlerin o dönemde bir eyleme katılmadıklarını da öne sürdü.

 

Hukuksuz karar
Terör örgütü PKK’lıları Habur’da  serbest bırakan hakimin açıklamalarına hukukçulardan sert tepki geldi. Avukat Rahmi Güner, “Habur’da alınan kararların tamamının bugün hukuksuz olduğu gün gibi ortaya çıkmıştır” dedi. Güner,  “Açılım sürecinden sonra başlayan dönemde o olaydan sonra da ‘iyi şeyler olacak’ denmişti. Hakim nasıl kalkar da teröristin ayağına gider? Verilen karar elbette siyasi oldu” ifadelerini kullandı. Rahmi Güner sözlerini şöyle sürdürdü: “Ne dedilerse hukuk onu yaptı. Gelenler demedi mi ‘Biz kendi isteğimizle gelmedik, Öcalan istedi diye geldik’ diye. Bunun sonunda daha ne ceza indirimine gidiyorsunuz? Terörist teröristtir, cezasını çeker. Bunun hiçbir hukuki alt yapısı yoktur. Habur’da verilen kararın siyasi bir karar olduğu, hakimin siyasete göre karar verdiği o gün de dillendirilmişti. Şimdi de görülen davalarda benzer durumların ortaya çıkmasıyla hukuksuzluk anlaşıldı. Eğer hakim bu açıklamayı yapma gereği duyduysa o zaman verdiği kararı bugünü örnek göstererek meşrulaştırmaya çalışıyor demektir.”

 

Pişman değildiler
Hukukun Egemenliği Derneği Başkanı Avukat Erdem Akyüz de “Oraya gelen kişiler, terörist kıyafetlerle geldiler ve yaptıklarından pişman olmadıklarını söylediler. ‘Aynı görüşteyiz’ dediler, hiçbir pişmanlık ileri sürmediler. Bu bakımdan onlara uygulanacak bir ceza indirim hükmü bulunmaz” dedi. Akyüz, “İleride de böyle olacak, bunu yaparsak terör önlenecek diye bir karar alınamaz. Eğer ceza indirimleriyle terör önlenmiş olsaydı ceza kanunlarına her ülke böyle bir madde koyardı. Bu şunu gösteriyor, o hakim o gün verdiği karardan rahatsız. Bu rahatsızlığını şimdi gidermek istiyor. Şu anda da aynı hukuksuzluğun devam ettiğini görünce şimdiki hukuksuzluğu kendi yaptığı hataya mazeret olarak gösteriyor” ifadelerini kullandı.