Ülke şokta yüzde 170 arttı. Genelkurmay Başkanı istifa etmişti

Ülke şokta yüzde 170 arttı. Genelkurmay Başkanı istifa etmişti
Kanada’da geçen aylarda astları ile uygunsuz ilişkiye girdiği iddia edilen Genelkurmay Başkanı General Jonathan Vance, iddiaları reddederek istifa etmişti. Kanada’da açılan askeri cinsel taciz davalarının, son 6 ayda yüzde 170 arttığı bildirilirken tacize uğradığını öne süren uzman Çavuş Vanessa Guillen başına çekiçle vurularak öldürülmüştü.

Ülke şokta yüzde 170 arttı. Genelkurmay Başkanı istifa etmişti

Kanada Savunma Bakanlığı''nın yaptığı açıklama ülkede deprem etkisi yarattı. Eski genelkurmay başkanının hakkındaki iddialarını reddettikten sonra istifa etmesi şüpheleri artırmıştı.

Global News’in Kanada Ulusal Savunma Bakanlığından edindiği bilgiye göre, 1 Nisan 2016 ile 13 Temmuz 2021 döneminde, askeri komuta zinciri aracılığıyla rapor edilen toplam 726 cinsel saldırı yaşandı.

Verilere ilişkin açıklamada bulunan Ulusal Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jessica Lamirande, "Rapor edilen sayıların son 2 yılda daha yüksek olması gerekir. Ancak bu, insanların öne çıkıp rapor verme konusunda kendilerini ne kadar rahat hissettikleriyle orantılı bir durum." ifadelerini kullandı.

ASKERİ CİNSEL TACİZ DAVALARI YÜZDE 170 ARTTI

Kanada Ulusal Savunma Bakanlığı verilerine göre, Kanada askeri birliklerinde 2016-2017 döneminde 74, 2017-2018 döneminde 128, 2018-2019 döneminde 125, 2019-2020 döneminde 183 ve 2020-2021 döneminde de 216 cinsel saldırı olayı rapor edildi.

YÜZDE 170 ARTTI

Kanada’da açılan askeri cinsel taciz davalarının, son 6 ayda yüzde 170 arttığı bildirildi. Ülkede 2020 Aralık ayı sonu itibarıyla toplam 2 bin 729 olan cinsel taciz ve suistimal davaları, son verilere göre yaklaşık yüzde 170 artarak 13 Temmuz 2021 itibarıyla 7 bin 346''ya yükseldi.

Kanada ordusunun komuta kademesi, son aylarda yöneltilen çok sayıda cinsel suistimal iddiasının ardından uzmanların "kurumsal kriz" olarak nitelediği sorunla boğuşuyor.

GENELKURMAY BAŞKANI HAKKINDAKİ ''UYGUNSUZ İLİŞKİ'' İDDİALARI

Kanada’da geçen aylarda astları ile uygunsuz ilişkiye girdiği iddia edilen Genelkurmay Başkanı General Jonathan Vance, iddiaları reddederek istifa etmişti.

Vance’nin yerine getirilen Amiral Art McDonald da benzeri iddialar üzerine başlatılan askeri polis soruşturması nedeniyle görevinden çekilmişti.

TACİZE UĞRADIĞINI SÖYLEYEN ASKER KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

ABD''deki Fort Hood askeri üssünde geçtiğimiz yıl Nisan ayında ortadan kaybolan 20 yaşındaki uzman çavuş Vanessa Guillen''in cesedi bulundu. Cinayet, ABD''nin en büyük askeri üslerinden birinde işlenmesi ve Guillen''in ölümünden önce bir başka asker hakkında cinsel tacize uğradığını iddia etmesi nedeniyle ülkede gündem oluşturdu.

Sosyal medyada düzenlenen kampanyalarla askeri görevdeyken cinsel tacize uğrayanlar yaşadıklarını anlatırken, konuyla ilgili yeni bir yasal düzenleme yapılması için kampanyalar başlatıldı.

BAŞINA ÇEKİÇLE VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ

Cinayetle ilgili yapılan ilk değerlendirmeler, Guillen''in çekiçle kafasına vurularak öldürüldüğünü ve daha sonra cesedinin parçalara ayrıldığını ortaya koydu. Guillen ailesinin avukatı Natalie Khawam, ABD basınına yaptığı açıklamada, genç kadının kimliğinin diş kayıtlarından tespit edilemediğini ve kimlik tespiti için örneklerin başka bir eyalete gönderilmesi gerektiğini söyledi.

KİM OLDUĞUNU SÖYLEMEDİ

Ailesi, Guillen''in kaybolmadan üç hafta önce annesine üs içerisinde cinsel tacize uğradığını ve başka bir uzman çavuş tarafından takip edildiğini söylediğini açıkladı. Açıklamada, Guillen''in korktuğunu belirttiği ancak annesinin ısrarla sormasına rağmen kendisini taciz eden kişinin kim olduğunu söylemediği ifade edildi.

DELİL KARARTMA SUÇLAMASIYLA

Soruşturmada, Guillen''in 20 yaşındaki uzman çavuş Aaron Robinson tarafından üs içerisinde bir çekiçle kafasına defalarca vurularak öldürüldüğü tespit edildi.

Fort Hood üssünden 30 Haziran''da kaçtığı belirlenen Robinson''ın intihar ettiği açıklandı. Olayla ilgili olarak Robinson''ın 22 yaşındaki kız arkadaşı Cecily Aguilar, delil karartma suçlamasıyla gözaltına alındı.

Olayla ilgili olarak Robinson''ın 22 yaşındaki kız arkadaşı Cecily Aguilar, delil karartma suçlamasıyla gözaltına alındı. Savcılık''tan yapılan açıklamada, Guillen''in kaybolmasıyla ilgili ordu içinde açılan soruşturma kapsamında hem Robinson''ın hem de Aguilar''ın ifadesinin alındığını ancak olayla bağlantıları olmadığına hükmedildiği belirtildi.