Ülke tarihi böyle yükseliş görmedi!

Ülke tarihi böyle yükseliş görmedi!
Elazığ'a savcı atanmasının üzerinden 24 saat geçmeden Ankara'ya tayin edilen Danıştay Başkanı Güngör'ün kızı, şimdi de Cumhurbaşkanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığı’nda daire başkanlığına atandı.

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün yargıç kızı Gonca Hatinoğlu,yine tartışmalı bir atamayla gündemde. 6 ay önce Elazığ’a atandıktan 1 gün sonra Yargıtay’a getirilen Hatinoğlu’nun, 3 gün sonra da Cumhurbaşkanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığı’nda daire başkanlığına getirildiği ortaya çıktı. 

Devletin üç erkinden biri olan Danıştay, idarenin hukuka aykırı işlemlerine karşı açılan davaları karara bağlıyor. Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre kızı yürütmenin başı konumundaki Beştepe'de görev yapan Danıştay Başkanı’nın durumu, "yargının bağımsızlığı konusunda şüpheye" neden oldu.

HSK Birinci Dairesi, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 19 Mart 2018 tarihinde düzenlenen kura töreniyle bin 236 hâkim adayının görev yerlerini belirlemişti. Bu kapsamda, Danıştay Başkanı Güngör’ün kızı Gonca Hatinoğlu, Elazığ Hâkimliği’ne atanmıştı. Bir gün sonra (20 Mart) mazaret kararnamesi hazırlayan HSK; henüz Elazığ’a giderek görevine başlamayan Gonca Hatinoğlu’nu Yargıtay Tetkik Hakimliği’ne getirmişti. 24 saat geçmeden yapılan bu atamanın tepkiye neden olması üzerine açıklama yapmak zorunda kalan HSK, Hatinoğlu’nun Ankara’ya atamasanın eş durumu nedeniyle yapıldığını öne sürmüştü. Gonca Hatinoğlu, Yargıtay’da 14. Hukuk Dairesi’nde tetkik hâkimi olarak göreve başlamıştı.

YETKİLİER TEYİT ETTİ

Ancak Cumhuriyet’in Yargıtay kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Hatinoğlu burada sadece 3 gün görev yaptı. Tetkik Hâkim Hatinoğlu, Adalet Bakanlığı tarafından “gecici” olarak Cumhurbaşkanlığı Hukuk Hizmetleri Başkanlığı’nda görevlendirildi. Burada “Daire Başkanı” yapılan Hatinoğlu’nun, Mart 2018’den beri Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görevine devam ettiği öğrenildi. Hatinoğlu’nun atandığı Yargıtay 14. Hukuk Daire yetkilileri de bu atamayı doğrulayarak “ Gonca Hatinoğlu, Cumhurbaşkanlığı’nda görevlendirildi” dedi. Cumhurbaşkanlığı yetkilileri de Hatinoğlu’nun yeni görevini teyit etti. Gonca Hatinoğlu, hâkimlik sınavını kazanmadan önce avukat olarak görev yaparken Cumhurbaşkanlığı’nda Kanunlar ve Kararlar Dairesi’nde uzman olarak işe alınmıştı. Gonca Hatinoğlu ’nun eşi Volkan Hatinoğlu da Saray’ın inşaatını yapan Rönesans Holding’e bağlı bir şirkette yönetici olarak işe girmişti.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI TARTIŞMASI

Hatinoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde görev yapıyor olması tartışmalara yol açtı. 

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de son yıllarda eylemleriyle eleştirilerin odağındaydı. 10 Mayıs 2015’te Danıştay’da düzenlenen kuruluş yıldönümü töreninde TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun sözlerine dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ayağa kalkarak tepki göstermişti. Bu sırada Erdoğan’ın yanında bulunan Danıştay Başkanı Güngör, ayağa kalkarak düğmeleri olmayan cübbesini iliklemeye çalışarak skandal bir görüntüye imza atmıştı.

CHP'Yİ ELEŞTİRMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP’yi eleştiren bir programında bu sözleri alkışlayan Danıştay Başkanı Güngör, bir açıklamasında Kemal Kılıçdaroğlu’nun düzenlediği adalet yürüyüşü için de “sözde” demişti. Güngör, “Kim için adalet, neyin adaletini arıyorsunuz? Yargıyı da töhmet altında bırakıyorsunuz. Biz adalet terazisini çok hassas tutuyoruz. Siz bu söylem ve davranışlarla yargıya güveni zedelerseniz, bundan bütün toplum zarar görür” ifadelerini kullanmıştı. Güngör, Erdoğan ile birlikte Rize’de çay toplama etkinliğine de katılmıştı.

İlgili Haberler