Ülkeler iflas etmez halk sürünür

Yunanistan’ın 577 milyar dolar dış borcu var. Yalnızca IMF ve Avrupa’ya olan dış borcu da 350 milyar dolara ulaşıyor.
Yunan Başbakanı Çipras, seçim sürecinde, Avrupa ve Almanya ile dış  borçları yeniden müzakere edeceklerini, borcu azaltmak dahil borçların yeni şartlara bağlanacağını sürekli gündemde tuttu.
Yunanistan’ın dış borç macerası şöyle gelişti... 2007 sonunda ABD’de  başlayan küresel finansal kriz, Avrupa’ya sıçradı. Euro Bölgesi’nin Yunanistan, Güney Kore gibi bazı üyelerinde, banka kredileri ödenemez hale geldi ve bazı ülkelerde özel kesim borçları da devletleştirildi. Avrupa’da finansal kriz, borç krizine dönüştü.
Yunanistan’ın Avrupa yardımlarını ve aldığı dış borçları çar çur etmesine tepki olarak ve borçların ödenmesini sağlamak için, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’den oluşan üçlü komite müeyyide uyguladı. Yunanistan ağır bir kemer sıkma politikası uygulamak zorunda kaldı. Sonuçta Yunanistan’da dört yıl sonra milli gelir yüzde 24 daraldı.
Yunanistan’a kemer sıktıranların hesap etmedikleri veya etmek istemedikleri  “Büyüme olmadan dış borçları ödemek zorlaşır”  gerçeği idi. Ekonomide daralma, Yunan halkının yoksullaşmasına ve refah kaybına neden oldu. İşte bu sosyal konjonktürde, Çipras’ın  “Bizden önceki anlaşmaları tanımayacağız ve borçlarımızı yeniden müzakere edeceğiz”  sloganı, halka ilaç gibi geldi.
Avrupa’da milli gelire göre dış borç yükü en ağır olan ülke Yunanistan’dır. Yunanistan’ın dış borçlarının milli gelire oranı yüzde 183’tür. (Aşağıdaki tablo) Bir daha ifade etmek gerekir ki milli gelirde reel artış yani büyüme olmadan bu borçları çevrilemez. İlave olarak Yunanistan’ın cari açığı var. Döviz kazanmadan dış borçları nasıl ödeyecek?

esefender.jpg

Yunanistan’ın geleceği ile ilgili spekülasyonlar yapılıyor. Bunlardan birisi de, Yunanistan dış borçlarını müzakere yoluyla çözemez ise batacağı  şeklindedir.
Bir ülkenin şirketlere benzetilerek batması söz konusu olamaz. Ülke krize girer. Halk sıkıntı çeker. Halk yüksek bedeller öder. Türkiye’de 2001yılı banka krizlerinin bedelini de halk ödedi.
Yunanistan’da da dış borç ödeme sorunu ortaya çıkarsa, bu sorun Yunanistan’da yeni bir krize yol açar, Yunan bankaları iflas eder veya sıkıntıya girer. Ancak aynı zamanda Avrupa ekonomisi için de olumsuz etkisi olur. Sonuçta maliyetini yine halk çeker.

Yazarın Diğer Yazıları