Times’tan Erdoğan’a “Hitabe” göndermesi

Times’tan Erdoğan’a “Hitabe” göndermesi
Times’tan Erdoğan’a “Hitabe” göndermesi

İngiliz Times gazetesi, AKP-PKK müzakerelerini yorumlarken Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe” sine işaret etti ve Ba

İngiliz Times gazetesi, AKP-PKK müzakerelerini yorumlarken Atatürk’ün “Gençliğe Hitabe” sine işaret etti ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın attığı adımların “kendi siyasi hırslarını gerçekleştirme” isteğinden kaynaklandığını yazdı. Hitabenin “memleketin dahilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin (istilacı) siyasi emelleriyle tevhit (birleştirme) edebilirler” bölümüne gönderme yapan Times, teröristbaşı Öcalan’ın yapacağı çağrıyı analiz ederken, “Başbakan Erdoğan, kendi siyasi hırslarını gerçekleştirebilmek için Kürtlerin desteğine ihtiyaç duyuyor” ifadesini kullandı.

 


Tarihi çağrı!

 


Gazetenin Alexander Christie-Miller imzalı yorum yazısında, teröristbaşı Öcalan’ın bu hafta, “Türkiye’de 30 yıldır süren Kürt isyanını sona erdirmeye katkıda bulunmak amacıyla tarihi bir çağrıda” bulunacağı belirtildi. Yazıda, Erdoğan’ın Kürtlerin desteğine ihtiyacı olmasına gerekçe olarak da, “2014 yılında gündeme gelmesi beklenen daha güçlü bir başkanlık yaratabilmek için Türkiye’nin anayasasını yeniden düzenlemeyi umuyor” ifadesine yer verildi.
Gazete, BDP eş başkanlarından Gültan Kışanak’ın “Sayın Erdoğan ve Sayın Öcalan’ın her ikisi de güçlü liderler ve elbette ki güçlü liderler süreci daha kolaylaştırıyor. Her iki taraf da bazı adımlar atıyor ve bundan sonra böyle devam edeceğini umuyoruz. Orta Doğu’da barış Kürt meselesine bağlıdır” şeklindeki sözlerine de yer verdi.

 


Tahran endişesi

 


Öcalan’ın yapacağı çağrıda PKK’nın Türkiye’den çekilerek Kandil ve Kuzey Irak’taki üslerine gitmesi ile ilgili planları içermesinin de beklendiğine dikkat çekilen yazıda, Ankara’nın PKK’nın silahsızlanmasını istediğini, ama buna karşılık Öcalan’ın taleplerinden ne kadarını yerine getireceğini açıklamadığı vurgulandı.