Üniversitelerden devşirilen teröristler!

1978 yılında Diyarbakır'ın Fis köyünde PKK'yı ilan eden grubun %90'ı üniversiteliydi... Birçoğu Ankara ve İstanbul'daki sol örgütlerin içinden gelmişlerdi. Grubun lideri konumundaki Abdullah Öcalan, Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiydi...

***

1990 yılında akademisyen yazar Bahriye Üçok, evine gönderilen kargo sonucu hayatını kaybediyordu.

Bombayı teslim alan kargocu kız Gülay Calap, Marmara Üniversitesi öğrencisiydi...

***

1994 yılında The Marmara Oteli'nin giriş katına PKK tarafından konulan bomba sonucunda gazeteci Onat Kutlar hayatını kaybediyordu.

Bombacı Deniz Demir, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisiydi...

***

1995 yılında İstanbul'da bir giyim mağazası PKK'nın hedefi olmuştu. İçeride onlarca insanın olduğu sırada mağazaya atılan molotoflar sonucu 3 genç kız yanarak hayatını kaybetti.

Saldırıyı yapan 2 terörist 15 gün sonra yakalandı.

Katiller, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisiydi...

***

1996 yılının olaylı Hadep kongresinde salona dev Türk bayrağı asılmıştı. 2 PKK'lı bayrağın bağlı bulunduğu demirlere çıkarak, ipleri kesmiş, sloganlar ve coşkulu tezahüratlarla Türk bayrağı ayaklar altına alınmıştı.

Çözüm medyasının "keşke olmasaydı" tarzı belgesellerine bir türlü konu olmayan bu eylemi yapan Faysal Akcan, Marmara Üniversitesi öğrencisiydi...

***

PKK'nın ilk canlı bombalı eylemini gerçekleştiren Zeynep Kınacı, 1996 yılında 8 Mehmetçiği şehit etmişti. Kınacı için devletin parasıyla, HDP'li belediyeler tarafından her yıl organizasyonlar, anma törenleri düzenlenmeye devam ediliyor.

Zeynep Kınacı, İnönü Üniversitesi öğrencisiydi...

***

1997 yılında Muğla'da turistlerin arasına karışıp onlarca kişiyi öldürmeyi amaçlayan bir PKK saldırısı tertip edilmişti. Saldırıyı yapacağı noktaya gitmeden son bir kez üzerini kontrol etmek isteyen canlı bomba, metruk bir tuvalette kendini patlatmıştı.

Amacına ulaşamayan canlı bomba Kudret Denktaş, üniversite öğrencisiydi.

***

Ankara'daki 2011 yılında 5 kişinin hayatını kaybettiği Kumrular saldırısından hemen sonra sloganlar atan bir kadın gözaltına alındı. Çağdaş Hukukçular Derneği başta olmak üzere birçok STK seferber oldu, serbest bıraktılar. Sonrasında bir başka bombalama olayına karıştığı için aranmaya başlandı. Yakalanacağını anlayınca bir polis memurunu yemek yediği sırada arkasından vurarak şehit etti.

Sultan Işıklı Hacettepe Üniversitesi öğrencisi, suç ortağı Hasan Selim Gönen ise Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisiydi...

***

Hasan Şimşek, okuldan çıkıp servis beklediği sırada PKK'lıların hedefi oldu. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Germiyan kampüsünün önünde bıçaklandı... Hasan, 19 yaşında hastaneye götürülürken şehit düştü...

Katil Mehmet Tuğrul, Dumlupınar Üniversitesi öğrencisiydi...

***

Fırat Çakıroğlu "Üniversitede PKK var, bunları buradan temizleyin" diyerek arkadaşlarıyla yürüyüşler düzenledi, etkinlikler yaptı, kamuoyu oluşturdu. Okul yönetimine dilekçe verdi... Herkesi uyardı, feryat etti, sesini duymadılar... Göz göre göre bir PKK'lı tarafından şehit edildi.

Katil Nurullah Semo, Ege Üniversitesi öğrencisiydi...

***

2015 yılında Savcı Mehmet Selim Kiraz makam odasında şehit edildi.

Saldırıyı gerçekleştiren Şafak Yayla, İstanbul Üniversitesi öğrencisiydi...

***

2016'nın mart ayında, Ankara'nın en merkezi yeri olan Kızılay'da bombalı araçla saldırı düzenlendi. 36 vatandaş olay yerinde hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Saldırıyı gerçekleştiren Seher Çağla Demir, Balıkesir Üniversitesi öğrencisiydi...

***

Geçtiğimiz hafta Bursa'da büyük bir faciadan dönüldü. Canlı bomba yanlış zamanda ve yanlış noktada kendini patlattı.

Bombayı Bursa'ya getiren İstanbul Üniversitesi öğrencisi, canlı bomba Eser Kılıç ise Ankara Dil Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencisiydi.

***

Üniversitelerdeki teröre birkaç örnek... Buzdağının görünmeyen kısmı çok daha büyük...

Bu hazin tablo karşısında harekete geçmeyen devlet kurumları, sessiz kalan akademi camiası, kendi işiyle uğraşan siyasetçiler ve STK'lar, tarih sizleri de yazacak!

 

Yazarın Diğer Yazıları