İsviçre’nin kur şoku dünyaya yayılıyor

İsviçre’nin kur şoku dünyaya yayılıyor
Merkez Bankası’nın faiz indirimi ve minimum kur uygulamasına son vermesi dünya piyasalarında deprem etkisi yaptı. New York piyasalarında iflaslar görülürken, dolar TL karşısında 2.31’e çıktı

İsviçre’nin minimum kuru sonlandırmasının ardından, İsviçre Frank’ının dolar karşısında yüzde 30 değer kazanması küresel piyasalarda şok etkisi yaratırken, kayıplar da hızla  yükseliyor.Dalgalanma dolar/TL’ye de yansıdı, dolar 2,31’i aştı. ABD’nin en büyük perakende döviz aracı kuruluşu, müşteri borçlarının sermaye kurallarına uygunluğunu tehdit ettiğini belirtirken, Yeni Zelanda merkezli dealer iflas etti.

ABD, Yeni Zelanda
Son çeyrekte yıl 1.4 trilyon dolar ile rekor seviyede bireysel işlem gerçekleştiren FXCM Inc., İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) minimum kur uygulamasını sonlandırma kararı almasının ardından müşterilerin hesaplarda 225 milyar dolar borçlu hale geldiğini belirtti. Global Brokers NZ Ltd. ise kararın iş üzerinde yarattığı etkilerinin kepenk kapatmaya zorladığı açıklamasında bulundu.
Londra’daki National Australia Bank Ltd. İngiltere ve Avrupa araştırma müdürü Nick Parsons, “Daha fazla kayıp görülmez ise şaşırırım. İsviçre Merkez Bankası’nın yaptığı 180 derece dönüş idi. İnsanlar zarar görmüş ve ihanet edilmiş hissediyor” dedi.

Kayıplar büyük
Deutsche Bank AG, UBS Group AG ve Goldman Sachs Group Inc. gibi bankalarda bulunan Londra’daki dealerlar, SNB’nin açıklama ile piyasalara sürpriz yapmasının ardından siparişleri işleme almakta zorluk çekti. İsviçre Frank’ı, euro karşısında yaklaşık yüzde 41 yükselerek rekor artış gösterdi. Frank, Bloomberg tarafından takip edilen 150’den fazla para biriminin tümü karşısında yüzde 15’ten fazla değerlendi.
FXCM Inc. 15 Ocak’ta konu ile ilgili, “SNB kararının ardından euro-frank paritesindeki volatilite görülmemiş şekilde yükseldi ve müşteriler önemli kayıplar yaşadı. Bu durum yaklaşık 225 milyar dolarlık negatif hisse senedi dengesi oluşturdu” dedi.

TL karşısında düştü
İsviçre Merkez Bankası kararı piyasalarda şok etkisi yaratırken küresel risk iştahında yaşanan dalgalanma dolar/TL’ye de yansıdı, dolar 2,31’i aştı. İsviçre Merkez Bankası’nın (SNB) sürpriz bir kararla Euro/frank kurunda taban seviye uygulamasına son vermesi, piyasalarda şok etkisi yaratırken küresel risk iştahında yaşanan dalgalanma dolar/TL’ye de aynı şekilde yansıyor.Euro, İsviçre Merkez Bankası’ndan gelen faiz indirimiyle Türk Lirası karşısında 2,6574’ü görerek Eylül 2013’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Jordan: Kaçınılmaz sondu

İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, “Karar kaçınılmazdı ve bu önlemi daha fazla erteleyemezdik” dedi. İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan, bankanın faiz indirimi ve minimum kur uygulamasına son vermesine ilişkin, “Karar kaçınılmazdı ve bu önlemi daha fazla erteleyemezdik” dedi. Jordan, İsviçre Merkez Bankasının, Euro başına 1,20 frank olarak tuttuğu minimum kur uygulamasına son vermesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Minimum kur uygulamasına, İsviçre frangının olağanüstü değerlendiği ve finansal piyasalar üzerindeki belirsizliğin son derece yüksek seviyeye geldiği bir dönemde son verildiğini bildiren Jordan, “olağanüstü ve geçici” olarak nitelediği kararın İsviçre ekonomisinin zarar görmesini engellediğini söyledi. Kararın sürpriz bir şekilde alınması gerektiğini ifade eden Jordan, “Karar piyasaları şaşırttı ancak bu başka türlü yapılamazdı” ifadesini kullandı.  İsviçre Merkez Bankası, açıkladığı kararlarla minimum kur uygulamasına son verirken, mevduat faizini de yüzde eksi 0,75’e düşürmüştü.

Gartman: Bugüne kadarki en kötü karar

Ünlü ekonomist Dennis Gartman, İsviçre Merkez Bankası’nın son hamlesinin bugüne kadar gördüğü en kötü merkez bankası kararı olduğunu söyledi. Gartman,  piyasaları sarsan İsviçre Merkez Bankası kararına yönelik, “Bu gerçekten kendi adlarına aptalca bir karar ve dünyada bir çok kişiye büyük oranda zarar verecek. Bugüne kadar gördüğüm en kötü merkez bankası kararı” dedi. İsviçre Merkez Bankası (SNB) Euro/frank kurunda üç yıldır sürdürdüğü müdahale kuru uygulamasına sürpriz şekilde son verdi. Gartman, “Böyle bir şeyin olacağına dair hiç mesaj vermediler. Yüklü miktarda para, İsviçre Frangı harcıyorlardı. Daha öncesinde bunun kalıcı olacağına dair söz verdiler. Para biriminizi savunmak için müdahale yapmak oldukça zordur ama para biriminizin değerini düşürmek ya da düşük seviyede tutmak kolayca başarılabilir” dedi. Gartman, İsviçre Merkez Bankası’nın bu para politikasından sıyrılarak milyarlarca dolar zarar edeceğini de sözlerine ekledi.