Yanlış oturuşun zararı büyük oluyor

Yanlış oturuşun zararı büyük oluyor
Yanlış oturuşun zararı büyük oluyor

Günlük hayatta oturma ve ayakta durma esnasında alışkanlık haline getirilen duruş bozuklukları, belirli bir yaştan sonra kolay

Yanlış oturuş, düzeltilmesi zor sorunlara neden olabiliyor!

Günlük hayatta oturma ve ayakta durma esnasında alışkanlık haline getirilen duruş bozuklukları, belirli bir yaştan sonra  kolay kolay düzeltilemeyen sorunlara yol açabiliyor.
İskelet öğelerinin, vücudun destek yapılarını zedelenme ve ilerleyici deformasyondan koruyacak şekilde düzgün ve dengeli dizilişi olan postür, kişinin fiziksel ve ruhsal durumunu yaşantısı boyunca etkileyen önemli etkenlerden biri. İnsanlarda çeşitli faktörlerin etkisi altındaki postürün üzerinde, ailesel faktörler, yapısal bozukluklar ve alışkanlıklar belirleyici oluyor.  Darüşşafaka Ömran ve Yahya Hamuluoğlu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nden Dr. Güldem Çıvgıner’den postür bozuklukları ve doğru postür hakkında paylaştığı bilgiler: Ayakta durma, oturma, yatma veya hareket sırasında farklıdır. Örneğin ayakta dururken baş dik, göğüs ileride, karın içe çekik şekilde olmalıdır. Bu estetik bir görünüşten çok vücut kısımlarının birbirleriyle ilişkilerini ayarlayan, organ, kol ve bacakların en az enerji tüketerek fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlayan bir duruştur. Sırt düz ve omuzlar geride olmalı, kalçalar sandalyenin arkalığına değmelidir. Bel çukurluğunu sürdürmek için yuvarlanmış bir havlu veya bir bel yastığı kullanılabilir. Vücut ağırlığı kalçalara eşit dağıtılmalıdır. Dizler kalçalardan hafif yüksekte olmalıdır. Bunun için ayak yükselticisi kullanılabilir. Aynı pozisyonda 30 dakikadan fazla oturulmamalıdır. Bacak bacak üstüne atılmamalıdır. Peki ya yatarken: Sırtüstü yatarken dizlerin altına, yan yatarken bacakların arasına yastık konulmalıdır. Doğru postür; eklemlerin ve kemiklerin doğru yerleşmesini dolayısıyla kasların doğru kullanılmasını sağlar, böylece eklem dejenerasyonunu önler. Omurgayı dengede tutan bağlar üzerine binen yükü azaltır. Omurganın anormal pozisyonlarda fiske olmasını önler. Kaslar daha efektif kullanıldığı ve daha az enerji harcandığı için yorgunluğu önler. Burkulma, zedelenme ve aşırı kullanım problemlerini önleri sırt ağrısı ve kas ağrısını önler. İyi bir dış görünüş sağlar.